Najnovije vijesti

Učeći dove i molitve obilježen Dan šehida

22/04/2023 | objavio Radio Gradačac
Učeći dove i molitve obilježen Dan šehida
GRADAČAC

U tradiciji Bošnjaka bajram je blagdan druženja sa rodbinom, komšijama i prijateljima, ali pri tome se ne znanemaruju ni oni koji su preselili na Ahiret, običaj je da se drugi dan Ramazanskog bajrama posjećuju mezarja. Zbog toga je upravo drugi dan Ramazanskog bajrama Dan šehida.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru. Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, molitvama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Dan šehida danas se obilježava i u Gradačcu. Porodice, imami i delegacije obilaze šehidska mezarja.

Centralno obilježavanje Dana šehida na području Medžlisa Islamske zajednice Gradačac jutros je održano u gradskom parku na Centralnom spomen obilježju šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Potom su se zvanične delegacije uputile u Mahmut Mahalu gdje je održan prigodan vjerski program na šehidskom-vojnom mezarju.

O Danu šehida i sjećanju na hrabre branioce Bosne i Hercegovine prisutnima je govorio Nusret ef. Kujraković, glavni imam Medžlisa IZ Gradačac. 

Imamo nekoliko emaneta koje trebamo čuvati. Na prvom mjestu domovina, vjera, naša tradicija, kultura i naše porodice, rekao je Kujraković upućujući poruku jedinstva, zajednštva, spremnosti na dogovor i da čuvamo ponos i dostojanstvo jedni drugih.

Odavanje počasti nastavljeno je na mezarju Šehitluci, Kadić Bašča i Meškino Brdo. Ovaj dio programa predvodili su gradski imami. Obilascima mezarja prisustvovali su imami i džematlije.

Medžlis Islamske zajednice Gradačac organizovao je prijem predstavnika porodica šehida i boračkih udruženja a učenje tevhida i  poklanjanje hatme  pred  duše šehida  u  svim džamijama bit će prije podne-namaza u 12:30 sati. Hatmu su proučili gradačački imami.

Povodom obilježavanja Dana šehida danas će biti otvorena dva rekonstrisana spomen obilježja – u 12 sati u MZ Lukavac Gornji a u 13:30 sati u Vidi 1.

Opis fotografije nije dostupan.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube