Najnovije vijesti

Učeći dove i molitve obilježen Dan šehida

16/06/2018 | objavio Radio Gradačac
Učeći dove i molitve obilježen Dan šehida
GRADAČAC

Obilježavanje Dana šehida na području Medžlisa Islamske zajednice Gradačac započelo je okupljanjem porodica šehida, predstavnika IZ, zvaničnih delegacija, institucija i organizacija na centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992–1995. godine.

Pordice šehida, imami i zvanične delegacije su posjetile vojno-šehidsko mezarje u Mahmut Mahali, a potom mezaristane Šehitluci, Kadić-Bašća i Meškino brdo.

Ne treba da se brinemo o tome da li ima onih koji će i u budućnosti spremno braniti naše slobode u ovoj državi ali, naravno, i ostalih građana. Uvijek su Bošnjaci bili patriote, uvijek su volili slobodu, uvijek su se žrtvovali za nju i materijalno i svojim životima. Od postanka muslimana ovdje, od dolaska islama i do dana današnjeg, rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac, Nusret ef. Kujraković.

Učeći dove i molitve, prisjećajući se bosanskih šehida, mjesni imami su zajedno sa džematlijama obišli mjesna mezarja. Podsjećanje i poštivanje žrtava uloženih u odbranu države Bosne i Hercegovine, kao i u izgradnju naše budućnosti, trajna je obaveza koju moramo njegovati i prenositi mladima, rečeno je između ostalog.  

U svim džamijama na području Medžlisa IZ-e Gradačac prije podne-namaza proučeni su tevhid i poklonjena hatma pred duše šehida.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube