Najnovije vijesti

Učenici IVb odjeljenja OŠ „Ivan Goran Kovačić“ danas nisu došli na nastavu

14/09/2017 | objavio Radio Gradačac
Učenici IVb odjeljenja OŠ „Ivan Goran  Kovačić“ danas nisu došli na nastavu
GRADAČAC

Roditelji učenika IVb odjeljenja OŠ „Ivan Goran Kovačić“ danas su donijeli odluku da njihova djeca ne pohađaju nastavu, a razlog je promjena učiteljice koja je odjeljenje vodila od prvog razreda. Učenike ovog odjeljenja je u utorak, 12. septembra, u učionici dočekala nova učiteljica, a njihova je raspoređena u jedno od odjeljenja prvog razreda.

Prisutni roditelji su odmah reagovali i tražili objašnjenje. Rečeno im je da je preraspored bio nužan obzirom da se na početku školske godine pojavilo 13 novih učenika prvih razreda, pa je oformljeno još jedno, četvrto, odjeljenje u odnosu na prvobitno upisanih tri odjeljenja.

Nezadovoljni odgovorom i navedenim razlozima, roditelji su tražili sastanak svih roditelja odjeljenja sa direktorom škole Esedom Karićem, koji se trebao održati juče, međutim iz nepoznatih razloga nije, pa je novi zakazan za danas u 8 sati. Roditelji su se jutros okupili u holu škole u zakazanom terminu, a sastanak je počeo tek u 9,15 sati.

Ovom prilikom direktor Karić je prisutnim roditeljima pojasnio razloge zamjene učiteljice. Prema njegovim riječima, zbog povećanja broja učenika u prvim razredima i ispunjavanja pedagoških standarada bilo je potrebno izvršiti preraspodjelu učenika i formiranje još jednog odjeljenja prvačića. Samim tim pojavila se potreba za još jednim predavačem koji je angažovan na određeno vrijeme, do raspisivanja konkursa. Direktor Karić smatra da je za učenike prvih razreda, zbog njihove osjetljivosti i potrebe za prilagođavanjem novom okruženju i školskoj sredini, veoma važno da imaju predavača zaposlenog na neodređeno vrijeme. Iz tog raloga je donio odluku da se dosadašnja učiteljica IVb odjeljenja prerasporedi u novoformirano odjeljenje prvog razreda, a novozaposlena učiteljica dodijeli ovom odjeljenju. Direktor smatra da će učenici četvrtog razreda lakše podnijeti promjenu i bolje pripremiti za narednu školsku godinu, kada ih svakako očekuje predmetna nastava.

Nezadovoljni objašnjenjem direktora, roditelji su postavili niz pitanja na koja, prema njihovom mišljenju, nisu dobili adekvatne odgovore. Zašto je baš njihova učiteljica preraspoređena, a ne druga iz četvrtih razreda?, pitali su roditelji, na šta je direktor odgovorio da je to bio dogovor dvije kolegice kojima je ponuđeno da same odluče o preuzimanju prvog razreda.

Roditelji su posebno razočarani činjenicom da je sve urađeno naprasno, bez najave, prethodnih konsultacija i znanja roditelja i djece. Zabrinjava ih reakcija djece, od kojih su neka, kako kažu, od šoka već osjetila zdravstvene probleme, povišenu temperaturu i povraćanje. Djeca ne žele ići u školu, ističu oni. Smatraju da je, prilikom donošenja odluke, trebalo voditi računa da u odjeljenju imaju tri učenika sa posebnim potrebama koji nastavu pohađaju po prilagođenom planu i programu koji je njihova dosadašnja učiteljica uspješno provodila.

Ako je potrebno da prvačići imaju predavače zaposlene na neodređeno, kako je objasnio direktor Karić, kako je onda moguće da jedno odjeljenje prvih razreda ipak ima angažovanog predavača na određeno?, pitaju se roditelji.

Roditelji kažu da su prvobitno dobili objašnjenje da roditelji prvih razreda insistiraju da im djeci predaje učiteljica zaposlena na neodređeno vrijeme. Oni ističu da nemaju ništa protiv toga, ali da se prava i zahtjevi drugih roditelja i djece, ne mogu ostvarivati narušavajući njihova i prava njihove djece.

Nakon današnjeg sastanka, roditelji su ostali pri svom zahtjevu i izričito traže da se dosadašnja učiteljica vrati u njihovo odjeljenje. Zbog toga su danas odlučili da svoju djecu ne šalju na nastavu u namjeri da poduzmu naredne korake u ostvarivanju svojih prava.

Prema informaciji jednog od roditelja, danas je manji broj učenika ovog odjeljenja ipak pohađao nastavu. O čemu se radi, da li je u pitanju neinformisanost manjeg broja roditelja ili nešto drugo, nismo uspjeli doznati.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube