Najnovije vijesti

Učenici iz Gradačca u borbi protiv diskriminacije, rasizma i netolerancije u sportu

18/07/2019 | objavio Radio Gradačac
Učenici iz Gradačca u borbi protiv diskriminacije, rasizma i netolerancije u sportu
GRADAČAC

Sportske igre mladih Bosne i Hercegovine, ove godine, realizuju projekat “Youth Sports Fair Chance” koji će trajati 24 mjeseca, a koji spaja sedam partnerskih organizacija iz Evrope: Hrvatska, Bugarska, Slovenija, Italija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Projekt ima za cilj identifikovati, razviti i sastaviti najbolje prakse vezane za sport koje doprinose širenju poruka poštovanja, borbe protiv diskriminacije i rasizma te prevencije svih oblika nasilja u sportu. Projekat uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz svih partnerskih zemalja, a sufinansiran je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije te je ukupna vrijednost projekta 365.525 eura.

U Bosni i Hercegovini, potpisani su memorandumi o saradnji sa OŠ „Skender Kulenović iz Sarajeva, OŠ „Berta Kučera“ iz Jajca, OŠ „13. rujan“ iz Jajca, Prva osnovna škola iz Zavidovića, OŠ Orašje, OŠ „Vladimir Nazor“ iz Odžaka, OŠ „Omer Mašić“ Brežani-Kakanj, OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ iz Gradačca, OŠ „Kalibunar“ iz Travnika i Prva osnovna škola iz Stoca.

Projekt će također promicati sportske vrijednosti kao ključni element u borbi protiv netolerancije, rasizma i drugih oblika diskriminacije te skrenuti pozornost na važnost sporta za cjeloviti razvoj mladih.

Radio Gradačac / Sportske igre mladih / Foto: Ilustracija (OŠ Dr. Safvet-beg Bašagić)

Comments are closed.

YouTube