Najnovije vijesti

Učenici MSŠ Hasan Kikić osvojili 2. mjesto na Kvizu znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju u TK

21/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Učenici MSŠ Hasan Kikić osvojili 2. mjesto na Kvizu znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju u TK
Tuzlanski kanton

I ove godine Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona organizovalo je kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture za srednjoškolce. Učenici šest srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona koje u svom sastavu imaju stručna usmjerenja iz oblasti saobraćaja (vozači motornih vozila, tehničari drumskog saobraćaja i tehničari bezbjednosti u drumskom saobraćaju) danas su pokazali zavidan nivo znanja o sigurnosti u saobraćaju.

Poticaj da se posvete dodatnom educiranju mladih u ovoj oblasti, prema riječima ministra trgovine, turizma i saobraćaja Hamze Bešića, je i svjesnost o sve češćim slučajevima i sve većem broju saobraćajnih nesreća koje se dešavaju na putevima Tuzlanskog kantona.

Cilj nam je da kroz ovu aktivnost dodatno edukujemo one najmlađe učesnike u saobraćaju, da im ukažemo na fatalne posljedice koje proizilaze iz takvih saobraćajnih nesreća, kako bi učenici proširenjem saznanja u ovoj oblasti uticali na ostale učesnike u saobraćaju i u konačnici imali što manje saobraćajnih nesreća, kazao je ministar Bešić.

Podijeljeni u 10 timova, 40 učenika srednjih škola iz Tuzle, Doboj Istoka, Gračanice, Gradačca, Lukavca i Srebrenika danas su na zanimljiv i motivirajući način, kroz edukaciju i takmičenje prošli kroz kviz o sigurnosti saobraćaja, saobraćajnim pravilima, pravilima ponašanja u saobraćaju, saobraćajnoj kulturi i posljedicama nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

Kviz se sastojao od 40 pitanja, tako da je svaki učenik imao priliku da odgovori na 10 pitanja. U finale su ušli  JU Mješovita srednja elektro-mašinska škola Lukavac, JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla i JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ Gradačac.

Prvo mjesto je osvojila JU Mješovita srednja saobračajna škola Tuzla, a kao nagradu su osvojili pobjednički pehar, koji će da bude prenosiv iz godine u godinu za pobjednike. Ostali takmičari dobili su diplome i zahvalnice za svoje prisustvo na takmičenju. Učenici Saobraćajne škole iz Mješovite srednje škole „Hasan Kikić“ zauzeli su drugo mjesto.

„Kroz edukaciju mladih podstiče se razvijanje svijesti o načinu njihovog ponašanja u saobraćaju”, kazao je ovom prilikom pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović naglašavajući da se kroz ovaj projekat, pored podizanja nivoa znanja kod učenika, budi i takmičarski duh i omogućuje uspostavljanje novih prijateljstava između učenika iz različitih škola.

Radio Gradačac / Vlada TK / Foto: FB (Mehmed Sivić)

 

Comments are closed.

YouTube