Najnovije vijesti

Učenici MSŠ “Hasan Kikić” pobjednici 5. kviza znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture TK

02/11/2023 | objavio Radio Gradačac
Učenici MSŠ “Hasan Kikić” pobjednici 5. kviza znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture TK
Tuzlanski kanton

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova TK i Ministarstva obrazovanja i nauke TK bilo je i ove godine organizator kviza znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture.

Na kvizu znanja, koji je održan 30.10.2023. godine u Bosnskom kulturnom centru TK u Tuzli, učestvovalo je 9 timova iz 5 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona koje u svom sastavu imaju stručna usmjerenja iz oblasti saobraćaja (vozači motornih vozila, tehničari drumskog saobraćaja i tehničari bezbjednosti u drumskom saobraćaju).

Učenici Mješovite srednje škole „Hasan Kikić“ Gradačac osvojili su prvo mjesto. U pobjedničkom timu bili su učenici III4 razreda (vozači motornih vozila): Mahir Biberkić, Zinedin Mujčinović, Ajdin Huskić i Denis Jusufović, a mentor je profesor Mehmed Sivić.

Kviz je za oko 100 učenika bilo prilika da na zanimljiv i motivirajući način, kroz edukaciju i takmičenje, nauče nešto više o sigurnosti u saobraćaju te posljedicama nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

Prema riječima ministra trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denisa Bećirovića važno je razvijati svijest kod mladih ljudi o tako bitnoj temi.

Da ih uputimo u pravom smjeru i da imamo benefite u budućnosti. To je važno i kao opomena svim učesnicima u saobraćaju da se poštuju saobraćajni propisi i pravila zbog sigurnosti svih nas ali i zbog svih drugih tokova koji su neophodni za život čovjeka, kazao je ministar Bećirović.

Pomoćnik ministra za saobraćaj i opće poslove TK Nenad Lukanović kaže da se dnevno na području TK dogodi osam saobraćajnih nezgoda sa četiri do pet povrijeđenih osoba.

Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda na području TK za razliku od ostalih dijelova BiH. Smatramo da je ova aktivnost kviza znanja sigurno doprinjela tome. Splet aktivnosti koje je provodilo Ministarstvo u proteklom periodu doprinjeo je da broj i težina posljedica saobraćajnih nezgoda na području TK budu puno manji u odnosu na ostatak BiH, kazao je Lukanović.

Prije kviza znanja predstavnici nevladinog sektora, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva obrazovanja i nauke održali su prezentacije koje se odnose na sigurnost saobraćaja i aktivizma mladih u oblasti sigurnosti u saobraćaju a prisutnima je svoju životnu priču ispričao predstavnik Udruženja „STEP“ kao osoba koja je preživljela tešku saobraćajnu nezgodu.

Radio Gradačac / MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube