Najnovije vijesti

Učesnici Marša mira pristižu u Potočare

10/07/2019 | objavio Radio Gradačac
Učesnici Marša mira pristižu u Potočare
FBiH/BiH

Učesnici Marša mira Nezuk – Potočari večeras stižu u Potočare gdje će sutra prisustvovati komemorciji, dženazi i ukopu 33 žrtve genocida, te obilježavanju 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Među onoma koji su za 3 dana prepješačili oko 100 kilometara maršrutom kojom su spas iz grotla zločina tražili Bošnjaci srebreničkog kraja i okolnih mjesta u julu 1995. godine, nalazi se i grupa od 183 gradačačana.

Kako smo saznali od vođe grupe iz Gradačca Munevera Beširovića, dio učesnika već je pristigao u Potočare, a kako je i najavljivano, današnja etapa je prvi put nakon 15 godina vodila preko Kameničkog brda, stvarnom trasom kojom su se Srebreničani probijali do slobodne teritorije. Na toj ruti ubijeno je 1000 ljudi, dok je još 1000 zarobljeno, a poslije toga i pogubljeno. Dio učesnika iz Gradačca je jutros prevezen u Potočare kako bi sa grupom za podršku pripremili kamp i konačište za večeras, a ostali su nastavili pješačenje planiranom trasom. Do 19 sati se očekuje da kompletna kolona učesnika stigne u Potočare.

Najteža etapa je, prema Beširovićevim riječima, bila jučer – drugog dana Marša, jer je, usljed kišnih padavina, staza kojom se kretala kolona bila raskvašena i blatnjava, što je dodatno otežavalo kretanje. Zbog otežanih uslova i lakšeg uganuća noge jedan od učesnika iz Gradačca je bio prinuđen da odustane od daljeg pješačenja i vraćen je u Gradačac. Ostali učesnici, osim iscrpljenosti i ponekog žulja, nisu imali značajnijih zdravstvenih problema.

Tokom ovogodišnjeg pohoda, na mjestima masovnih grobnica i stradanja Bošnjaka pored kojih je prolazila kolona, učesnicima Marša su, o događajima iz 1995. godine i i golgoti kroz koju su prolazili, govorili preživjeli svjedoci genocida u Srebrenici.

Sutra će učesnici Marša mira, zajedeno sa ostalim ljudima dobre volje iz cijele BiH i van granica naše zemlje, koji u organizovanim grupama ili pojedinačno u velikom broju pristižu u Potočare, obilježiti 24. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. U genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici ubijeno je 8372 Bošnjaka srebreničkog kraja i okolnih mjesta.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube