Najnovije vijesti

Učesnici Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar odali počast žrtvama Gradačca

13/11/2017 | objavio Radio Gradačac
Učesnici Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar odali počast žrtvama Gradačca
GRADAČAC

Nepovoljne vremenske prilike nisu omele učesnika prvog Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar, koji su danas stigli u Gradačac i polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje poginulim borcima i civilnim žrtvama 1992. – 1995. odali počast žrtvama Gradačca.

Učesnike su dočekali članovi boračkih organizacija i predsjedavajući Općinskog Vijeća Gradačac Enir Šakić, iskazujući poštovanje nastojanjima da se na ovakav način oda počast svim stradalima.

Pohod je krenuo 7. novembra iz Potočara i kretao se preko Kalesije, Tojšića, Tuzle i Srebrenika. Među učesnicima ima umora, ali u koloni su ljudi koji su navikli da pješače i koji svake godine učestvuju u Maršu mira Nezuk – Potočari, rekao je za Radio Gradačac predsjednik Odbora Marš mira Srebrenica – Vukovar Zulfo Salihović.

„Zahvaljujem se svim ljudima dobre volje, svima koji nam iskazuju podršku. Slobodno mogu reći da sam pozitivno iznenađen, prilikom prolaska kroz sve općine na području TK dočekom koji nam je ukazan. Mislim da će i ovaj Marš mira preći u tradiciju kao i Marš mira Nezuk – Potočari i da će biti masovniji učešćem omladine“, rekao je između ostalog Salihović.

U koloni zajedno koračaju preživjeli učesnici ‘Marša smrti’ iz jula 1995. godine iz Srebrenice i članovi Udruge ‘Koraci mira’ iz Odžaka. „Nas pored geografske bliskosti Gradačca i Odžaka i rodbinskih veza veže i činjenica da je između 30 i 40 odžačana branilo ovaj grad heroj“, rekao je za Radio Gradačac Nihad Alić iz Udruge „Koraci mira“. Ovaj pohod je naš doprinos njegovanju sjećanja i očuvanju uspomene na stradanja Srebrenice i Vukovara, rekao je Alić.

Učesnici Marša mira danas borave u Gradačcu gdje će posjetiti Oklopni voz i Ljiljan na Banderi, a sutra se njihov pohod nastavlja ka Odžaku. U daljem putu ka Vukovaru pridružit će im se i članovi boračkih udruženja iz Gradačca.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube