Najnovije vijesti

Učesnici Marša mira Vukovar – Srebrenica odali počast žrtvama Gradačca

04/07/2017 | objavio Radio Gradačac
Učesnici Marša mira Vukovar – Srebrenica odali počast žrtvama Gradačca
GRADAČAC

Članovi udruženja „Koraci mira“ iz Odžaka danas su  u Gradačcu na Centralnom  spomen obiježju  šehidima i poginulim borcima Odbrambeno – oslobodilačkog rata ‘92. – ‘95. godine odali  počast žrtvama rata. Svoje putovanje započeli su pješice iz Vukovara, kako bi iskazali poštovanje prema žrtvama Srebrenice i učestvovali na „Maršu mira“ koji će se održati od 8. – 10. jula na relaciji Nezuk-Potočari.

Kako ističu članovi udruženja, ovo je njihovo četvrto učešće u pohodu, a želja im je da na taj način odaju počast gradovima heroja i da spoje dva stratišta, Srebrenicu i Vukovar, koji su doživjeli sudbinu stradanja u proteklom ratu.

Nihad Alić, predsjednik udruženja „Koraci mira“ Odžak, istakao je kako su ova dva grada simboli odbrane dvije susjedne države.
Krenuli smo 01.07.  iz Vukovara i putujemo već treći dan. Njegovat ćemo ovu tradiciju, malo je ovih stotinu i nešto kilometara da se pređe za te žrtve. Pozivam  mlade ljude da dođu i odaju počast. Srebrenica je simbol stradanja, mjesto zločina, simbol otpora. Srebrenica je naša majka“, istakao je Nihad Alić.

Osnivač udruženja „Korci mira“, Blaž Kovačević, rekao je da su članovi  udruženja  nastojali da posjete sva mjesta stradanja  u protekom ratu i polože cvijeće.
Na našem putu naišli smo na odobravanje običnih ljudi. Svi smo svjesni da oni ne smiju pasti u zaborav, te žrtve su zaslužile da zauvijek budu  u našim sjećanjima i podsjetnik novim generacijama da se tako nešto nikada ne ponovi. Poseban je osjećaj kada osobno prođete tim putem, sa nama je čovjek koji ima 65 godina i uopće se ne žali na poteškoče“, rekao je Kovačević.

Nakon odavanja počasti, sa članovima udruženja „Koraci mira“ susreo se općinski Načelnik Edis Dervišagić.

Dino Kukuruzović

Comments are closed.

YouTube