Najnovije vijesti

Učili o ponašanju pasa

25/05/2017 | objavio Radio Gradačac
Učili o ponašanju pasa
GRADAČAC

Danas je u Gradačcu održano predavanje na temu ponašanja pasa. Ovo predavanje je bilo važno ne samo za vlasnike pasa nego i za sve ostale građane koji se svakodnevno susreću sa problemom pasa lutalica.

O tome kako preduprijediti ili eliminirati neprijatne situacije prisutnima je govorila veterinar Međunarodnog fonda za dobrobit životinja IFAW, Kate Loeffler.

Cilj je da pomogmemo ljudima sa shvate ponašanje pasa kako bi se smanjile opasne situacije u kontaktu sa psima lutalicama. Najbitnije je shvatiti u kakvom se okruženju nalazi pas, kako se osjeća i šta očekuje od nas. Psi nisu prirodno agresivni i moramo prepoznati zašto je takav. Da li je ženka koja štiti štenad, ili pas koji štiti svoju teritoriju, a najčešće je razlog taj što se pas boji. Ako se pas nalazi u stresnoj sitaciji onda ga trebamo ostaviti na miru. Jako je bitno da budemo mirni i ne pravimo nagle pokrete, glasne zvukove i ne činimo psa još uzbuđenijim, stresnijim i uplašenijim, poručila je Kate Loeffler.

Ovom svojevrsnom interaktivnom kursu kako sigurno i humano ovladati psom prisustvovali su gradačački učenici, veterinari, predstavnici PS Gradačac, Lovačkog društva „Jelen“ Gradačac i drugih nevladinih organizacija te ljubitelji i odgajatelji pasa.

Podsjećamo, od 2013. godine UNDP BiH i IFAW u saradnji sa nekoliko bh. općina, među kojima je i Gradačac, rade na Planu razvoja humane zajednice. Tako je u Gradačcu 2014. godine organizovano nekoliko radionica ne temu „Zajedničko iznaleženje rješenja za humanu zajednicu – sagledavanje problema populacije pasa lutalica“.

Kao rezultat toga, u avgustu 2016. godine u Gradačcu otvoren Centar za humano zbrinjavanje pasa. Gradnju centra je pomogao Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Općinom Gradačac.

Nažalost, slučajevi napada pasa lutalica su i dalje prisutni na gradačačkim ulicama.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube