Najnovije vijesti

Udruženje penzionera općine Gradačac dodijelilo priznanje premijeru FBiH Fadilu Novaliću

15/03/2019 | objavio Radio Gradačac
Udruženje penzionera općine Gradačac dodijelilo priznanje premijeru FBiH Fadilu Novaliću
GRADAČAC

Stečena prava ove populacije i dalje su ugrožena, a penzioneri u Gradačcu nisu zadovoljni povećanjem minimalnih penzija. Ona su nedostatna za kvalitetan život 1720 penzionera sa minimalnim penzijama, zbog čega je u izvještaju konstatovano da imamo najsiromašnije penzionere.


Udruženje penzionera općine Gradačac okuplja preko 2000 penzionera i u prošloj godini provelo je izbore u svim mjesnim ograncima. U organe Udruženja izabrano je 137 članova, od čega je 25 % žena, navela je Kadira Abdulahović, predsjednica Skupštine u izvještaju podnesenom na godišnjoj Izvještajnoj skupštini gradačačkog Udruženja. Na njegovo funkcionisanje u posljednjih godini dana najviše je uticao nedostatak finansijskih sredstava zbog čega su uvedene mjere štednje i revidiran finansijski plan. Stečena prava ove populacije i dalje su ugrožena, a penzioneri u Gradačcu nisu zadovoljni povećanjem minimalnih penzija. Ona su nedostatna za kvalitetan život 1720 penzionera sa minimalnim penzijama, zbog čega je u izvještaju konstatovano da imamo najsiromašnije penzionere. Takođe je ukazano i na opstrukciju primjene propisa u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, što dodatno otežava položaj penzionera.

Pred članstvom je puno zadataka koje treba riješiti na nivou federalnog Zavoda, rekao je, između ostalog, u svom obraćanju Fadil Kunto, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH, a Haso Halilović, predsjednik IO Saveza udruženja penzionera TK, je istakao da preko 45000 penzionera na području TK ostvaruje minimalnu penziju i da je osnovni zadatak njeno uvećanje.

 

Izvještajna skupština Udruženja penzionera općine Gradačac imala je i svečani dio. Naime, od 2009. godine dodjeljuju se priznaja na osnovu ukupnog doprinosa za penzionersku populaciju, po čemu je ovo Udruženje jedintveno u FBiH.

Priznanje “Zlatni znak” dodijeljeno je Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Damiru Piriću, direktoru KAS PIO Tuzla i Amiru Ćelosmanoviću, predstavniku Fonda PIO. Zlatna plaketa je dodijeljena Dubravki Ikinić, načelnici sektora KAS PIO Tuzla, a Srebrna plaketa Nerminu Mustafiću, rukovodiocu sektora KAS PIO Tuzla.

Priznaje premijeru Federacije Fadilu Novaliću smo dodijelili iz razloga što je on, zajedno sa ministrom, bi najveći pobornik da se zakon o PIO usvoji na vrijeme, a na čemu smo mi 4 godine radili, rekao je, između ostalog, Hajrudin Imširović, predsjednik Udruženja penzionera općine Gradačac

Današnjoj Skupštini Udruženja penzionera općine Gradačac, u ime federalnog Premijera prisustvovao je Sead Lisak, koji je najavio nastavak dijaloga radi unaprjeđena položaja jedne od najugroženijih kategorija stanovništva u FBiH.

Radio Gradačac / Foto: Radio Gradačac i Esad Dino Kukuruzović

Comments are closed.

YouTube