Najnovije vijesti

Udruženje “Zmajice” danas obilježava “Roze oktobar”

29/10/2023 | objavio Radio Gradačac
Udruženje “Zmajice” danas obilježava “Roze oktobar”
GRADAČAC

U svim svjetskim kalendarima oktobar mjesec je obilježen ružičastom bojom, a posvećen je borbi protiv raka dojke. Roza  vrpca znak je i simbol učešća,  solidarnosti i podrške u borbi protiv raka dojke.

Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Zmajice” Gradačac prigodnim sadržajima u nedjelju, 29. oktobra, obilježava Roze oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke. Predavanje o psihološkoj pordršci će biti održano u sali za sjednice gradačačke Skenderije sa početkom u 11 sati. Prema najavama organizatora predavači će biti: Dijana Zoranović, Larisa Bajrić, Alija Hamzić i Nedim Omanović. Nakon predavanja u 12 sati biće organizovan prigodan program na Trgu Alije Izetbegovića u Gradačcu.

Tu ćemo kao i svake godine puštati balone, praviti roze vrpcu od ljudskih tijela, imat ćemo i fitnes sa našom Saimom. Ove godine doći će nam gosti iz okolnih gradova i udruženja, jer smo i mi tokom mjeseca oktobra svaki vikend išli njima i bili podrška u Gračanici, Kalesiji i Maglaju. Doći će nam i gošće iz Brčkog, Odžaka, naši motoristi, fijakeristi iz Udruženja “Lasta” Gradačac. Imat ćemo oko 100 gostiju i pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže kako na predavanju tako i na šetnji, da uveličamo taj naš dan, da označimo “Roze oktobar” i skrenemo pažnju na ovu opaku bolest, rekla je za Radio Gradačac predsjednica Udruženja “Zmajice” Gradačac, Zjada Zrnić. 

Učesnici i posjetoci ove manifestacije će  tradicionalno šetati ulicama Gradačca i na taj način poslati poruku da Zmajice i osobe oboljele od raka dojke nisu same/i.


Ženama se savjetuju redovni pregledi i samopregledi kojima se mogu uočiti sve  promjene i uporediti sa ranijim  pregledom. Naime struka je jednoglasna da je krucijalno, veoma važno, kako se pravilno i redovno kontrolisati da bi se bolest prevenirala, odnosno otkrila u ranoj fazi, čime je mogućnost izlječenja znatno veća.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene, bolest ne štedi ni muškarce. U Bosni i Hercegovini nema tačnih podataka o broju žena oboljelih od karcinoma dojke, ali nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.500 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

Slika može predstavljati tekst

Radio Gradačac / Udruženje “Zmajice”

Comments are closed.

YouTube