Najnovije vijesti

UDRUŽENJE “ZMAJICE”: U okviru projekta “Dani zdravlja” u Gradačcu će se obaviti 50 mamografskih pregleda

10/04/2019 | objavio Radio Gradačac
UDRUŽENJE “ZMAJICE”: U okviru projekta “Dani zdravlja” u Gradačcu će se obaviti 50 mamografskih pregleda
GRADAČAC

Udruzenje žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Zmajice” iz Gradačca u saradanji sa Udruženjem “Think Pink -Zajedno smo jedno” aktivno se uključilo u projekat “Dani zdravlja” koji se provodi u brojnim gradovima BiH.

U okviru ovog projekta sutra će u Gradačcu, ispred Doma zdravlja, biti urađeno 50 besplatnih mamografskih pregleda za žene sa područja općine Gradačac. Osim toga, u saradnji sa Domom zdravlja Gradačac, obavljat će se i ljekarski pregledi, te mjerenje pritiska i šećera u krvi. Mamografski pregledi će se vršiti na platou ispred Službe hitne pomoći DZ u pokretnoj laboratoriji organizacije “Think Pink”, a za ostale preglede opremu i prostor je obezbijedio Dom zdravlja.

Kako ističu iz Udruženja “Zmajice”, ovaj projekat je rezultat aktivne registracije i uključenja članica i građana u globalni događaj “Race for the cure” (Trka/šetnja za ozdravljenje) 2018. godine u kojem su kao partneri učestvovale 21 nevladina organizacija iz 20 gradova Bosne i Hercegovine. Tom prilikom, od registracije učesnika, prikupljena su sredstva za nabavku paketa “Prve pomoći” za 1400 operisanih žena iz cijele BiH i 1100 besplatnih mamografskih pregleda za osobe bez socijalnog osiguranja, i one kojima je pregled nedostupan u ruralnim područjima.

Na ovaj način, Udruženje “Zmajice”, zajedno sa ostalih 20 NVO iz BiH, postalo je dio nacionalne “Think Pink mreže” koja realizuje projekat “Dani zdravlja”, kao i ostale aktivnosti na podizanju svijesti o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju karcinoma dojke i ostalih malignih oboljenja. 

Radio Gradačac / Foto: ilustracija (Otisak)

Comments are closed.

YouTube