Najnovije vijesti

UG EKO-ZELENI: Održana radionica na temu kompostiranje i recikliranje

17/11/2017 | objavio Radio Gradačac
UG EKO-ZELENI: Održana radionica na temu kompostiranje i recikliranje
Udruženja građana

U organizaciji UG EKO-ZELENI Gradačac danas je u amfitetaru MSŠ „Hasan Kikić“ održana radionica i prezentacija projekta EKOLOGIJA 3Z.

Projekat realizuju u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju Tuzla uz podršku Vlade Švicarske posredstvom ambasade u BiH.

Naziv projekta EKOLOGIJA 3Z i aktivnosti koje će se realizovati podrazumijevaju predstavljanje novog koncepta zaštite okoliša kroz tri modula: zakonitosti (ljudski/društveni i tzv. zakoni prirode), zdravlja (očuvanje prirodnih bogatstava u funkciji očuvanja zdravlja ljudi) i zarade (predstavljanje i objašnjenje procesa kompostiranja kao načina za sticanje dodatnih prihoda, proizvodnju zdrave hrane i/ili zapošljavanja i samozapošljavanja u poljoprivredi).

Tematske oblasti koje su obrađene na današnjoj radionici su kompostiranje i recikliranje. Navedeno je nekoliko pozitivnih primjera iz prakse, kao što su organizovano kvartno kompostiranje u Švicarskoj i Austriji, te izgradnja centalnih kompostana u nekoliko gradova u Švicarskoj, Austriji i Hrvatskoj (Osijek)

Kako se moglo čuti, izgradnja centralne kompostane ne zahtijeva velike troškove, a u značajnoj mjeri bi se riješili problemi zbrinjavanja organskog otpada. Prema navodima predstavnika JP Komunalac, izgradnja centralne kompostane za Gradačac je planirana u okviru programa sanacije deponije, a kod federalnog Fonda za zaštitu okoliša su aplicirali za sredstva kojima bi se domaćinstvima obezbijedila još jedna kanta za organski otpad.

Prezentaciju i radionicu su vodile Džemila Agić i Vanja Rizvić iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla, partnera projekta EKOLOGIJA 3Z, a predsjednik EKO-ZELENIH Gradačac Aziz Hodžić je pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo odzivom učenika i nastavnika srednjih i osnovnih škola sa područja općine Gradačac, kao i drugih subjekata čije su usluge i djelovanje u zajednici vezani za temu ekološkog napretka.

U okviru projekta danas su isporučeni i komposteri za tri škole  koje će u svojim dvorištima vršiti kompostiranje organskog otpada. Kompostere su dobile OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zelinja Donja, Gimnazija “Mustafa Novalić” i MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac.

Radio Gradačac / UG EKO-ZELENI Gradačac

Comments are closed.

YouTube