Najnovije vijesti

Ugodno druženje sa Jagodom Iličić u gradačačkoj Biblioteci

06/12/2017 | objavio Radio Gradačac
Ugodno druženje sa Jagodom Iličić u gradačačkoj Biblioteci
Promocije

Sinoć je u Biblioteci „Alija Isaković“ u Gradačcu upriličeno ugodno druženje sa književnicom Jagodom Iličić i promocija njenog romana „Kako preživjeti smak svijeta“. Događaj je izazvao veliko interesovanje ljubitelja lijepe riječi u Gradačcu.

U ime domaćina veče je otvorio i goste pozdravio direktor Biblioteke Husein Kujraković, a roman su publici predstavili bibliotekarka Mirsa Šarić i književnik Mirsad Bećirbašić. Uslijedilo je i obraćanje autorice Jagode Iličić koja je, na sebi svojstven način, govorila o svojim razmišljanjima, osjećanjima i zapažanjima koja je pretočila u roman.

Prije večernje promocije u Biblioteci, Jagoda Iličić i Mirsad Bećirbašić su se tokom dana družili sa učenicima OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i djecom igraonice „Dora“.

Iz recenzije

Marija Fekete-Sullivan

Ako se Jagoda Iličić jednom odluči da nam opiše šare na nekom stolnjaku, sigurna sam da će to bilo jednako zanimljivo kao i pisanje o svemirskom safariju i stvaranju svijeta u njenom romanu – nije prvijenac, ali je možda najbitniji do sada. Takav kreativni dijapazon svojstven je istinski nadarenim piscima i zato mi je posebno zadovoljstvo i čast što sam ovaj rukopis pročitala među prvima.

Kako preživjeti smak svijet? Tema je i pitanje postavljeno u samom naslovu knjige koju ukrašava nezaboravni lik Osvalda Cavandolia. Čovjek-linija zagledan je u svoju prekinutu putanju i iznenađen je, dakako, onim što vidi. Suočenje s bespućem javlja se i u većem dijelu ovog romana. Iz prizme autorice, svijet koji nas okružuje je do te mjere zamagljen da će plavo nebo, drveće, ptice i Sunce uskoro postati nestvarni likovi o kojima ‘lupetaju pjesnici’  – naravno, ako nastavimo s uništavanjem prirodnih blagodeti i ako hitno ne učinimo štogod da prekinemo dominaciju kiborga i simulatora naše stvarnosti.

Približavanje kraja svijeta i života dostojnog čovjeku je nešto čime se bavi jedan od glavnih likova u romanu, pisac po zanimanju. On pronalazi izduvni ventil u svojim literarnim kreacijama pribjegavajući ludim, pa i ludističkim medotama uništavanja. Iz tog nihilizma rađa se novi, pročišćeni svijet, ali ne ljudskom voljom, nego zbog ironijske kozmičke intervencije. Ostaju samo oni “pripitomljeni, lagani, čisti”. Poneki kiborg će uspjeti da preživi, ali samo ako bude bio spreman ponašati se kao ljudsko biće.

O autorici

Jagoda Iličić je objavila mnoštvo zbirki priča i pjesama, romane, novele i slikovnice. Autorica je čitanke Liliput za prvi razred devetogodišnje škole i koautorica čitanki za osnovnu školu: Potraga za blagom, Čarobna šuma i Čarolije malog svijeta. Priče i pjesme su joj prevedene na njemački, engleski, arapski i francuski jezik. Roman Uspavanka za knjigosaura 2013. godine dobitnik je nagrade Mali princ, koja se dodjeljuje za najbolju knjigu za djecu na prodručju Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske u protekloj godini. Osim toga, dobitnica je mnogih nagrada i priznanja za književni rad. Urednica je lista za djecu Čvitak. Radove je objavljivala u književnim časopisima Riječ, Ostrvo, Motrišta, Diogen, Kado i Cvitak.

Pored književnog rada bila je autorica i voditeljica ciklusa TV-emisija za djecu Put kroz Liliput snimljenih 2013. godine, kao i radioemisija Mašta može svašta i Priča za laku noć u periodu od 1995. do 1996. godine. Autorica je, kao i voditeljica projekta radionica u dječijem književnom klubu Knjigolina i prijatelji.

Radio Gradačac / Foto: radiogradacac.ba i Zoran Matkić

Comments are closed.

YouTube