Najnovije vijesti

Unaprjeđenje zaštite od nesreća postalo dio školskih programa

11/10/2017 | objavio Radio Gradačac
Unaprjeđenje zaštite od nesreća postalo dio školskih programa
GRADAČAC

OŠ „Safvet-beg Bašagić“ bila je domaćin terenske posjete učesnika regionalne konferencije organizacije Save the Children. Dobra saradnja i pozitivne prakse proizašle iz programa umanjenja rizika od prirodnih i drugih nepogoda viđene su kroz radionice i pokaznu vježbu evakuacije učenika zbog opasnosti od požara.

Evakuacija 420 učenika i 40-ak nastavnika i osoblja škole, uz dolazak ekipa policije, Hitne pomoći i vatrogasaca okončana je za 12 minuta. Uz nadzor Službe Civilne zaštite, i u ovim aktivnostima učestvovali su i volonteri Crvenog križa Gradačac.

Ovakvi programi saradnje vraćaju pažnju na potrebu sistemskog uređenja oblasti zaštite od prirodnih i drugih nepogoda, rekao je između ostalog Isam Sendić, šef Službe CZ Gradačac. Kao njihov rezultat danas na lokalnom nivou imamo uređene dokumente koji regulišu ovu oblast, koristimo pozitivne prakse i služimo za primjer drugima, smatra Sendić.

Sigurnost djece i uposlenika ovakvim radom podignuta je na viši nivo, ocijenio je Fuad Suljkanović, direktor OŠ „Safvet-beg Bašagić“. Zahvaljujući saradnji sa organizacijom Save the Children jedan broj nastavnika danas su obučeni treneri, a najznačajniji rezultat je uvrštavanje pokaznih vježbi u školski program.

Slična iskustva dijele OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ i obdanište „Kolibri“. Vježbe i radionice o opasnostima od prirodnih i drugih nepogoda postale su dio redovnih godišnjih aktivnosti dječijeg obdaništa, sačinjeni su planovi i uspostavljene procedure zaštite i spašavanja. Djeca uče od ranog djetinjstva i na taj način gradimo sistem, rekao je o dosadašnjoj saradnji Hajrudin Mehanović, direktor obdaništa „Kolibri“. Očekuje se da u narednom periodu sličnim programima budu obuhvaćene i ostale osnovne, ali i srednje škole na općini Gradačac.

Članovi regionalnih programa organizacije Save the Children pored pokazne vježbe evakuacije prisustvovali su i radionicama koje su obrađivale klizište, požar i zemljotres kao potencijalne opasnosti. Zadovoljni dostignutim najavili su primjenu iskustava u svom okruženju.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube