Najnovije vijesti

UNDP: Privrednici i mejkeri širom BiH prave zaštitnu opremu za medicinske radnike

17/04/2020 | objavio Radio Gradačac
UNDP: Privrednici i mejkeri širom BiH prave zaštitnu opremu za medicinske radnike
FBiH/BiH

Pandemija COVID-19 bolesti dovela je do velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom, koju je zbog toga na tržištima širom svijeta izuzetno teško nabaviti.

Kako bi pritekli u pomoć zdravstvenim radnicima, brojni privrednici, kao i inžinjeri koji rade sa 3D štampačima, odlučili su proizvoditi dijelove medicinske opreme. Inicijativa je pokrenuta u nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine, a Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je identifikovao i uvezivao mejkere, saopćeno je iz UNDP Bosna i Hercegovina.

Kako bi se ubrzala proizvodnja zaštitne opreme, kroz projekat UNDP-a “Economic Governance for Growth – EGG”, koji finansira Vlada Kraljevine Norveške, za Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu nabavljena je dodatna oprema za rad. Ova oprema uključuje četiri nova 3D štampača, te filamente i repromaterijal za proizvodnju zaštitne opreme, kao i mašinu za ispitivanje mehaničkih osobina materijala. Iako će opremu primarno koristiti za proizvodnju zaštitnih vizira u okviru borbe protiv pandemije COVID-19, nakon krize će istom opremiti Labaratorij za ispitivanje polimernih materijala Vlade Kraljevine Norveške.


Radnice i radnici u zdravstvu prvi su na liniji fronta u borbi protiv COVID-19. Zbog visoke izloženosti virusu, neophodno je da imaju opremu koja će smanjiti opasnost zaraze. Jedan dio opreme koji može pomoći smanjenju rizika, jesu i plastični viziri koji dobrim dijelom mogu onemogućiti da virus dopre do lica. Vizir je jedan od proizvoda koji se relativno jednostavno proizvodi uz pomoć 3D štampača, a služi za zaštitu medicinskog osoblja od kapljičnog prenošenja infekcije. Osim toga, moguće ga je dezinfikovati i više puta koristiti, a zdravstveno osoblje ispod vizira nosi i zaštitne maske.


Kad se male ruke slože…

Umrežavanjem MakerSpace-ova širom Bosne i Hercegovine i korištenjem 3D štampača u školama i drugim obrazovnim ustanovama, omogućena je podjela zaštitnih vizira u brojnim zdravstvenim ustanovama. I u gradačačkoj Osnovnoj školi „Dr. Safvet-beg Bašagić“ proizvedeni su prvi viziri.

Koristeći 3D tehnologiju printanja, nastavnici ove škole su, uz podršku uprave škole, proizveli prve komade prema besplatnom modelu češke kompanije Prusa, koji će se koristiti u svrhu zaštite medicinskog osoblja u Domu zdravlja Gradačac, te za potrebe apoteka i javnih ustanova.

Podsjetimo, iz O.Š. “Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac su 3. aprila 2020. godine objavili kako je ova škola postala prava mala radionica za proizvodnju vizira putem 3D printera.

Nakon što su nastavnici naše škole neki dan proizveli prve komade koji su donirani Domu zdravlja, 10 komada donirano za potrebe MUP-a TK PS Gradačac te tri komada za potrebe Štaba CZ MZ Bukva, mjesne zajednice u kojoj je sjedište naše škole, saopćeno je tada iz ove škole.

UNDP je tokom 2019. godine nabavio 3D printere, Arduino setove, m-botove i drugu vrstu opreme za ovu školu, kako bi se poboljšala redovna nastava, te formirale nove sekcije. Također, četvoro nastavnika iz škole Safvet-beg Bašagić prošlo je petodnevnu STEM obuku na kojoj su i bazirali program radionica u svojoj školi.

Koristim ovu priliku da se u ime JU OŠ “Dr. Safvet-beg Bašagić” zahvalim UNDP-u BIH, koji nas evo već drugu godinu podržava u nastojanjima da nastavne sadržaje obogatimo, a i u ovim kriznim situacijama da pomognemo lokalnoj zajednici shodno našim mogućnostima, kazao je Fuad Suljkanović u ime STEM tima OŠ “Dr.Safvet-beg Bašagić”, a prenosi Gradačački informativni portal GIP.

Važnost STEM obrazovanja

U posljednje vrijeme STEM oblasti i obrazovanje postaju sve popularniji u svakodnevnom žargonu. STEM je akronim od engleskih riječi nauka, tehnologija, inžinjering i matematika, a fokus je na praktičnom radu, povećavanju interesa djece za tehničkim i naučnim zanimanjima, te razvoju vještina komunikacije i saradnje, kao i jačanju samopouzdanja djece u pristupu rješavanja problema.

Organizovana STEM nastava osposobljava djecu da praktično razmišljaju i djeluju, razvija njihove logičke vještine i stvara osnovu za daljnje uspješno i primjenjivo obrazovanje. Ulaganjem u STEM obrazovanje i obuku od djetinjstva, promoviše se društvo koje cijeni i primjenjuje znanja, a tako se i jača konkurentnost radne snage na globalnom tržištu, što je već odavno na listi prioriteta mnogih razvijenih država.

U okolnostima pandemije i potrebama za nabavkom i proizvodnjom na lokalnom tržištu, upravo znanja iz STEM oblasti su se pokazala ključnim za borbu protiv virusa i zaštitu onih koji su najizloženiji.

Radio Gradačac / UNDP

Comments are closed.

YouTube