Najnovije vijesti

Upitan kvalitet izvođenja praktične nastave u gradačačkim srednjim školama !

27/11/2017 | objavio Radio Gradačac
Upitan kvalitet izvođenja praktične nastave u gradačačkim srednjim školama !
GRADAČAC

Nakon održanog anketiranja srednjoškolaca u Gradačcu o kvaliteti praktične nastave, rezultati su pokazali da je najveći problem nekvalitetna praktična nastava u srednjim školama. U nekim strukama se praksa provodi ali kvalitet izvođenja je upitan, neke struke nemaju razvijen program izvođenja nastave ovog tipa, a neke ih uopšte ne sprovode. Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je ovo prepoznala kao jedno od značajnih pitanja za sve srednjoškolce iz BiH, te počinju novi projekat kako bi doprinijeli poboljšanju obrazovanja i možda uticali na rješavanje ovog problema.

Našim srednjoškolcima se trebaju obezbijediti uslovi školovanja kao i u drugim zemljama regije, a posebno Evrope. Ukoliko se želi ostvariti društveno-ekonomski napredak, mora se obezbijediti mogućnost savremenog sticanja znanja kroz srednjoškolsko obrazovanje. Ove godine ASuBiH  provodi „Istraživanje o kvaliteti praktične nastave u srednjim školama u BiH“ koje se bavi istraživanjem pitanja da li srednjoškolci/ke u BiH imaju osigurane kvalitetne prilike za praktičnu primjenu znanja tokom školovanja. Istraživanje će se u prvoj fazi raditi u 6 lokalnih zajednica: Banja Luka, Brčko, Istočno Sarajevo, Mostar, Sarajevo i Gradačac. Na ovaj način će se doći do informacija kako izgleda stvarna slika u bh. školama, te napraviti okvirni plan za djelovanje kako bi poboljšali situaciju u obrazovnom sistemu.

Tim povodom u subotu, 25. novembra, održan je prvi radni sastanak PAR grupe, na kojem su se članovi LT ASuBiH Gradačac upoznali sa projektom i odradili prve radionice. Fascilitator grupe je Amina Omeragić, koja je ujedno i koordinator lokalnog tima Asocijacije. Učesnike do kraja godine očekuje ukupno 10 sastanaka, na kojima će im se pridružiti i predstavnici škole, nadležne lokalne službe, ministarstva i drugih subjekata zainteresovanih za poboljšanja u oblasti praktične nastave.

„Očekuje nas puno rada i truda, a mi smo spremni da opravdamo dato povjerenje, jer želimo kvalitetnije obrazovanje i bolju praktičnu nastavu!“, poručili su iz LT ASuBiH Gradačac.

Radio Gradačac / LT ASuBiH Gradačac

Comments are closed.

YouTube