Najnovije vijesti

Upriličena primopredaja novog sanitetskog vozila za potrebe Doma zdravlja Gradačac

10/11/2020 | objavio Radio Gradačac
Upriličena primopredaja novog sanitetskog vozila za potrebe Doma zdravlja Gradačac
GRADAČAC

Danas je izvršena primopredaja sanitetskog vozila za potrebe Dom zdravlja Gradačac. Radi se o novom sanitetskom vozilu koje odgovara zahtjevima zdravstevnih ustanova, a koja su namijenja za prevoz i pružanje pomoći pacijentima. Primopredaju su izvršili gradonačelnik Edis Dervišagić i zamjenik direktora Dom zdravlja Mirza Peštalić. Ukupna vrijednost sanitetskog vozila je oko 70.000 KM.

Vozilo je savremeno opremljeno i posjeduje nosila za transport pacijenata sa odgovarajućom opremom, centralni sistem za napajanje kisikom, sjedišta za ljekare i ostale članove sa pojasevima za vezivanje u dvije ili tri tačke, potrebne rukohvate za ljekarsko osoblje, krovnu ventilaciju, klima-uređaj i grijanje bolesničkog prostora.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je ovom prilikom rekao da se na ovaj konkretan način pokušava kroz budžet Grada Gradačac pomoći i podržati rad Doma zdravlja.

– Konkretno, za ovo vozilo iz budžeta grada Gradačac izdvojeno je 50.000 KM. Želio bih naglasiti da smo iz budžeta grada Gradačac u ovoj godini za borbu protiv epidemije COVID-19 uplatili oko 75.000 KM. I u proteklom periodu Grad Gradačac je finansirao određene projekte koji su rađeni u ovoj ustanovi i mislim da je to na neki način naša obaveza bez obzira na zakonske standarde i činjenicu da se Dom zdravlja finansira od strane Zavoda Zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Nastojimo da uočene nedostatke pokušamo ispraviti kroz direktnu podršku iz budžetskih sredstava i to ćemo raditi i u narednom periodu, rekao je gradonačelnik Dervišagić.

Zamjenik direktora Doma zdravlja dr. Mirza Peštalić potvrdio je kako je ustanova sa 20.000 KM vlastitih sredstava sufinansirala nabavku saniteta, koji će u vremenu epidemije biti od velike pomoći ljekarskim ekipama i građanima. Dom zdravlja Gradačac raspolaže sa ukupno 7 sanitetskih vozila za ležeće pacijente, od čega su 2 na raspolaganju Covid timovima.

Napominjemo da je Dom zdravlja Gradačac, uz podršku Grada Gradačac, jedini na području Tuzlanskog kantona koji vrši prevoz onkoloških pacijenata u Univerzitetski klinički centar Tuzla. Ove vrste troškova nisu pokrivene od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, pa se te obaveze plaćaju iz budžeta Grada Gradačca.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube