Najnovije vijesti

Upustvo za osobe koje dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Iraka

05/03/2020 | objavio Radio Gradačac
Upustvo za osobe koje dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Iraka
GRADAČAC

Zbog trenutne epidemiološke situacije u svijetu po pitanju koronavirusnih infekcija, JZU Dom zdravlja Gradačac izdaje upustvo za osobe koje dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Iraka koje prenosimo u cijelosti:

U cilju postizanja efikasnog odgovora na epidemiju izazvanu novim Corona virusom, preporučuje se osobama koje su u zadnjih 7-10 dana boravile ili dolazile iz navedenih zemalja, da se jave u Higijensko-epidemiološku službu JZU Doma zdravlja, radi uzimanja epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju. Do tada se savjetuje kućna izolacija.

U slučaju pojave respiratornih simptoma (povišena tjelesna temperatura, kašalj i otežano disanje) savjetuje se javljanje telefonskim putem epidemiologu nadležnog Doma zdravlja koji će obavijestiti Mobilni tim JZU Doma zdravlja Gradačac i postupiti prema protokolu Ustanove. Osobama sa simptomima savjetuje se ostati kod kuće, i po mogućnosti poduzeti mjere samoizolacije, s ciljem zaštite zdravlja ukućana (kontakata).

U cilju sigurnosti učenika i nastavnika preporučuje se otkazivanje ekskurzija i organiziranih školskih putovanja u Italiju.

Također, svim građanima se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran.

S tim u vezi, podsjećamo na generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe) čija je sezona u toku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i kojih se treba pridržavati.

– Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola,

Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom-baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke,

– Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama,

– Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu,

– Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu tjelesnu temperaturu,

– Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radnku naglasite istoriju putovanja.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Higijensko-epidemiološku službu JZU Dom zdravlja Gradačac na broj telefona  035/367-077 od 07-15h a u periodu od 15-07 h ujutru kao i u dane vikenda Službu hitne medicinske pomoći na broj telefona 035/816-094 ili na broj 124,  koja će telefonskim putem kontaktirati  nadležnog epidemiologa JZU Doma zdravlja Gradačac.

 

Rukovodilac Higijensko-epidemiološke službe

Dr. Fatima Ibranović Hadžimehić

specijalista epidemiologije

Radio Gradačac / JZU Dom zdravlja Gradačac

Comments are closed.

YouTube