Najnovije vijesti

Uručene godišnje nagrade najboljim čitaocima biblioteke u Gradačcu

14/01/2020 | objavio Radio Gradačac
Uručene godišnje nagrade najboljim čitaocima biblioteke u Gradačcu
KULTURA

Danas je u prostorijama biblioteke „Alija Isaković“ održana manifestacija „Knjiga i grad“ na kojoj su uručene tradicionalne godišnje nagrade najboljim čitaocima. Ova manifestacija se organizuje povodom rođenja književnika Alije Isakovića.

U prošloj 2019. godini najmlađi član je bio Faris Babić, koji je učlanjen sa 2,5 godine. Najviše knjiga sa polica gradačačke biblioteke je pročitao je Ševalija Taletović iz Vučkovaca.

On je našim sugrađanima preporučio da nađu vremena za knjigu i dobro štivo, da pročitaju i nela djela koja su čitali u mladosti kako bi ih bolje razumjeli.

–  Kada sam bio mlađi, mene je više impresioniralo gledanje filmova nago čitanje knjiga. I ova djela koja sam pročitao u ranoj mladosti danas drugačija doživljavam. Zato bih preporučio onima kojima su neka djela ostala u sjećanju da ih ponovo pročitaju. Bilo bi jako zanimljivo ako to neko nije učinio. Jako je poučno pročitati nešto novo. Ali i nešto staro što ste ranije čitali pa da to uporedite, neke stvari razumijete malo bolje i to drugima preporučite, rekao je Ševalija Taletović.


Godišnje nagrade su dodijeljene u još pet kategorija:

Učenici od I-IV razreda – Ahmed Osmanović, II razred OŠ „Dr. Sefvet-beg Bašagić“ Gradačac;

Učenici od V-IX razreda – Meldina Hanić, prošle godine bila je IX razred  OŠ „Dr. Sefvet-beg Bašagić“ Gradačac;

Pokretna biblioteka – Ali Lojić, III razred OŠ „Dr. Sefvet-beg Bašagić“ Gradačac, PŠ Mahmut Mahala;

Najbolji srednjoškolac/srednjoškolka – Šejla Haseljić, I razred Gimnazije „Mustafa Novalić“ Gradačac;

Kategorija najstarijih čitalaca – Rašid Ahmetović, prenzioner.


Ovo lijepo i ugodno druženje upotpunila je književnica Jagoda Iličić.

Ova književnica prisutna je u Gradačcu već duži niz godina. Druži se s djecom osnovnih škola na radionicama, čitanjem svojih predobrih priča za njihov uzrast, a predstavila se i građanima na završnim čitanjima poezije Kikićevih susreta. Njen rad poznat je širom zemlje, jer je ona prije svega osoba čiji se kontakt s publikom pamti, rekla je Mirsa Šarić o gošći manifestacije „Knjiga i grad“.

Jagoda Iličić je stihovima i pričama za najmlađe uveseljavala grupu „Školarci“ Dječijeg obdaništa „Kolibri“ Gradačac. Za one starije govorila je o romanu  „Čovjek koji je imao loš dan“ i stihove iz zbirke pjesama „Vanilla, med i suncokreti“.

Jagoda Iličić književnica iz Tuzle je dobitnica dvije nagrade Društva pisaca BiH. Ovu drugu dobila je 2019. godine.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube