Najnovije vijesti

Uručeni certifikati za 23 hraniteljske porodice

10/10/2019 | objavio Radio Gradačac
Uručeni certifikati za 23 hraniteljske porodice
Tuzlanski kanton

U okviru obilježavanja „Dječije nedjelje“ u Tuzli je upriličena ceremonija dodjele certifikata hraniteljskim porodicama koje su uspješno okončale edukaciju za hranitelje po PRIDE modelu. Promocijom je obuhvaćeno 40 polaznika iz 23 hraniteljske porodice sa područja Tuzle, Gradačca, Gračanice, Srebrenika, Kalesije, Čelića i Lukavca.

Na području Tuzlanskog kantona do sada je realizovana edukacija za 11 grupa hraniteljskih porodica. Obuhvaćeno je oko 120 hranitelja i njihovih bračnih drugova iz 70 hraniteljskih porodica. U planu je edukacija i preostalih hraniteljskih porodica, saopćeno je iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

Današnji je skup bio prilika da se još jednom istakne da je obaveza svih nadležnih ustanova i organizacija da timskim radom, multisektorskim i multidisciplinarnim pristupom prevenira izdvajanje djece iz porodica te nastavi i unaprijedi proces stvaranja uslova da svako dijete odrasta u porodičnom okruženju biološke porodice, a ako to nije moguće da odrasta u okruženju koje je približno isto kao porodično okruženje, a što pruža usvojenje, hraniteljstvo i starateljstvo. 

Hranitelji ističu da je njihovo iskustvo pozitivno, da uloga hranitelja omogućava da ostvare svoje roditeljske kompetencije ali da njihove živote oplemenjuje ljubav koju uzajamno pružaju i izazovi koje zajedno prevazilaze. Edukacija za hranitelje im je proširila vidike i svjesnost da nisu sami u ovoj humanoj misiji, da sve nadležne institucije imaju propisane obaveze i da saradnja olakšava izvršavanje uloga hranitelja i osnažuje njihove kompetencije, rečeno je ovom prilikom. Zbog toga hranitelji žele hitno uspostaviti kontinuiranu razmjenu iskustava i podršku kroz udruženje hranitelja.

Obuku hraniteljskih porodica organiziralo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa SOS Dječijim Selima BiH i kantonalnim ministarstvima, a provodena je od strane certificiranih edukatora za hraniteljstvo iz TK. Promocija hranitelja realizirana je u saradnji sa edukatorima za hraniteljstvo iz TK, centrima za socijalni rad TK, JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla i SOS Dječija sela BiH.

Radio Gradačac / Vlada TK

 

Comments are closed.

YouTube