Najnovije vijesti

Uskoro izrada Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona

21/04/2022 | objavio Radio Gradačac
Uskoro izrada Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona
Tuzlanski kanton

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona  Mustafa Šakić potpisao je danas Sporazum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Tuzli. Riječ je o dokumentu koji prethodi izradi Strategije razvoja turizma TK.

Prema riječima ministra Šakića: „Cilj ovog sporazuma jeste da dođemo do dokumenta koji se zove Strategija razvoja turizma na području TK.Taj dokument nažalost do sada nismo imali ali će nam pokazati u kojem pravcu želimo da se krećemo u narednom petogodišnjem periodu i smatram da su to dobri temelji za neke buduće aktivnosti. Smatram da ove godine možemo izraditi dokument koji će biti okvir u kojem ćemo se u narednom periodu kretati kada je u pitanju turizam na području TK.“

Naredna aktivnost, rečeno je ovom prilikom,  je izrada Strategije razvoja turizma TK, koja bi trebala da se realizuje u narednih 6 do 9 mjeseci. To je , prema mišljenju dekanese Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof. dr. Meldine Kokorović Jukan, pretpostavka za razvoj studijskih programa i onoga čime se Ekonomski Fakultet bavi kada je u pitanju obrazovanje visokokvalificiranih kadrova iz oblasti turizma.

„Cilj je da otvorimo jednu širu priču vezanu za razvoj turizma na području TK, na području FBiH uopšte. Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli davno je prepoznao važnost turizma i važnost obrazovanja i visoko-kvalificiranog kadra u području turističke djelatnosti te u tom kontekstu razvijamo i studijske programe iz oblasti turizma na prvom i drugom ciklusu studija“, rekla je dekanesa Kokorović Jukan.

Planirano je da se krajem godine široj javnosti prezentuje Strategija razvoja turizma TK. Taj dokument je, složili su se prisutni na današnjem sastanku, samo početak priče, putokaz i smjernica na koji način će se razvijati turizam na području TK jer je turistička djelatnost jedna od brzorastućih, temeljnih djelatnosti na kojima se može zasnivati ekonomski razvoj kantona, istaknuto je.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube