Najnovije vijesti

USKORO – Predstava “ZEMLJA KOJA DIŠE”

14/06/2022 | objavio Radio Gradačac
USKORO – Predstava “ZEMLJA KOJA DIŠE”
KULTURA

U Gradačcu se priprema jedan o tri najveća ovogodišnja pozorišna događaja u Bosni i Hercegovini.

Gradačac ove godine živi kulturu punim plućima.

U prostoru kule Husein-kapetana Gradaščeviča u kompleksu Gradine u Gradačcu, nakon jednomjesečnih online proba počeo je rad na ambijentalnoj predstavi „Zemlja koja diše“ po dramskom tekstu „Okvir“ poznatog gradačačkog autora Vahida Klopića, u dramaturškoj obradi i režiji našeg međunarodno priznatog pozorišnog i filmskog režisera Šemsudina Gegića, koji je za ovu predstavu specijalno pozvan da dođe iz Milana gdje se nalazi na liječenju.

Ovo je nastavak prošlogodišnje vrlo uspješne saradnje sa Šemsudinom Gegićem na realizaciji ambijentalnog multimedijalnog performansa „Dnevnik seobenog lica“ u produkciji Javne biblioteke „Alija Isaković“ iz Gradačca, čija je veličanstvena izvedba upriličena u kompleksu Starog grada – Gradine u kojem se nalazi i kula Husein-kapetana Gradaščevića.

Vrhunski pozorišni projekat garantuje i odabrani glumački ansambl kojeg, svi do jednog, čine izuzetni profesionalni glumci Narodnog pozorišta i sa Akademije dramskih umjetnosti Tuzla: Damir Mahmutović, Irfan Kasumović, Jasmina Dedić-Ibrić, Alisa Brkić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović i Hazim Mujčinović.

Za potpun umjetnički doživljaj pobrinut će se kostimografkinja Vesna Teodosić, Una Stjepić zaduže na za kreaciju šminke i maske, majstor svjetla Zijad Sejdinović i inspicijent Dragan Krstić.

Producent predstave je Husein Kujraković, direktor Biblioteke „Alija Isaković“ u Gradačcu, u čijoj produkciji će biti izvođena ova predstava u ambijentu gradačačke Gradine.

Posebno raduje profesionalna podrška Narodnog pozorišta i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, kao i Grada Gradačca ovoj ambijentalnoj pozorišnoj predstavi, što bi mogli biti novi začeci intenzivnijeg pozorišnog života u Gradačcu.

Osim regionalne i šire pozorišne javnosti, same pripreme i probe u Gradačcu već su pobudile interesovanje građana koji radoznalo prate sva dešavanja, željno očekujući premijeru koja bi trebala biti početkom jula.

Više detalja očekuje sa narednih dana, u skladu sa dinamikom rada produkcije, režisera i glumačke ekipe, navode iz pressa predstave „Zemlja koja diše“.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube