Najnovije vijesti

Uskoro se u Srnicama Donjim otvara Centar za razvoj inkluzivnih praksi

19/03/2019 | objavio Radio Gradačac
Uskoro se u Srnicama Donjim otvara Centar za razvoj inkluzivnih praksi
GRADAČAC

Naredne školske godine u Gradačcu i u Banovićima biće otvoreni centri za razvoj inkluzivnih praksi koji će djeci s poteškoćama i njihovim porodicama pružiti podršku u ostvarenju prava na inkluzivno obrazovanje. Kako je saopćeno iz Organizacije Save the Children BiH ovi centri biće opremljeni po najsavremenijim standardima rehabilitacijskog rada.

Ove sedmice završena je obnova i opremanje prostorija u dva školska objekta OŠ Banovići i OŠ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak Srnice Donje, što predstavlja još jedan značajan korak ka njihovom uspostavljanju. Organizacija Save the Children je investirala blizu 600.000 konvertilnih maraka u adaptaciju i opremanje ovih školskih objekata.

Osim adaptiranih školskih prostorija za realizaciju ovog projekta donirana su dva automobila za centre za razvoj inkluzivnih praksi u Gradačcu i Banovićima. Vozila će koristiti mobilni timovi u centrima za razvoj inkluzivnih praksi za obilazak terena i komunikaciju sa predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

U ovim centrima će se pružati stacionarne usluge rehabilitacije djece sa poteškoćama u razvoju, što je ogroman napredak i novina na području Tuzlanskog kantona, s obzirom da se većina takvih uslugu do sada pružala jedino u Tuzli.

Ove aktivnosti provode se u sklopu projekta Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini  kojim se pruža direktna podršku Vladi Tuzlanskog kantona u implementaciji Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje. Kako je ranije saopćeno iz Vlade TK, Projekat finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a provodi Save the Children u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Centrom znanja Profectus, Univerzitetom u Bolonji i Udruženjem Vesta.

Projekat, kao trogodišnja inicijativa, predviđa uspostavljanje dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi u općinama Banovići i Gradačac, koji će pružati savremene servise podrške djeci i porodicama, vrtićima i školama, kao i široj lokalnoj zajednici. Također, predviđa jačanje kapaciteta specijalnih škola u Tuzlanskom kantonu za proces transformacije u savremene resurse podrške, kao i osnaživanje zagovaračkih inicijativa organizacija civilnog društva u Tuzlanskom kantonu.

Radio Gradačac / Organizacije Save the Children BiH / Vlada TK / Foto: Ilustracija

Comments are closed.

YouTube