Najnovije vijesti

Uskoro u “Preporodu” izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti”

10/02/2023 | objavio Radio Gradačac
Uskoro u “Preporodu” izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti”
GRADAČAC

U prostorijama Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Gradačac u srijedu 15.02.2023. godine bit će otvorena izložba starih rukopisa i tekstova Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti u realizaciji Bošnjačke zajednica kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Prisutnima će se u 11 sati obratili autori izložbe dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, dr. Alen Kalajdžija, naučni saradnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednica kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Riječ je o dokumentarnoj izložbi o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

Radio Gradačac / BZK “Preporod” Gradačac

Comments are closed.

YouTube