Najnovije vijesti

Uskoro Zavičajna muzejska zbirka u novom ruhu

10/02/2017 | objavio Radio Gradačac
Uskoro Zavičajna muzejska zbirka u novom ruhu
KULTURA

Projekat adaptacije i uređenja Zavičajne muzejske zbirke u Gradačcu počinje uskoro.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom JU Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Vahidom Klopićem i evo šta nam je rekao:

Projekat obogaćivanja i opremanja Zavičajne muzejske zbirke se priprema već više od godinu dana. Kao takav on je predstavljen u Programu rada Ustanove za 2017. godinu. Sada smo u fazi za koju možemo reći da je već sasvim realno da u prvoj polovini godine većinu poslova privedemo kraju.

Uporedo radimo na zaokruživanju finansijske konstrukcije i pripremanju materijala za prikupljanje ponuda za izradu savremenih staklenih vitrina i druge opreme za izlaganje eksponata. S obzirom da je ideja podržana od općinskog Načelnika i nadležne službe, mi smo aplicirali kod više institucija i organizacija, kao i općinski budžet, tako da očekujemo da zaokružimo finansijsku konstrukciju koja iznosi oko 7.000 KM. U finansiranju će učestvovati i sama Ustanova. Po završetku projekta ćemo objaviti ko je sve učestvovao u finansiranju i u kojem iznosu.

Ovim bi Zavičajna zbirka dobila potpuno savremen izgled, vrlo atraktivan i moderan. Bila bi izuzetan prostor za razgledanje eksponata, ali što je mnogo važnije i za edukaciju učenika i studenata, koji bi se na licu mjesta mogli upoznati sa kulturno-historijskim nasljeđem naše sredine i šire. Odgovarajućim panelima svaki posjetilac će dobiti sve bitne informacije o eksponatima i periodu iz kojeg datiraju.

Ekskurzije koje posjećuju naš grad bi u svoj program uvrstile i obilazak zbirke, čime bi se vršila dodatna promocija našeg grada i općine.

Prema dinamici koja je predviđena, zbirka bi trebala biti postavljena do ljeta ove godine.

U svemu ovome dugujemo veliku zahvalnost Zoranu Matkiću koji se iz hobija bavi arheologijom, i koji će za zbirku ustupiti više jako značajnih i verificiranih eksponata.

Period koji bi obuhvatala je od prahistorije do današnjice.

Prema svemu ovome, s obzirom na ulaganja, ali i atraktivnost zbirke, za grupne posjete bi se predvidjela i simbolična cijena, čime bi pokušali da zbirka dijelom bude samoodrživa.

Otvaranje zbirke bi bilo uz novu manifestaciju u Gradačcu „Noć muzeja“, koju bi pokušali učiniti tradicionalnom i koja bi se odvijala dva puta godišnje.

Naš sugrađanin Zoran Matkić koji će za potrebe Zavičajne muzejske zbirke ustupiti više svojih eksponata, u razgovoru za naš portal kaže:

Moj dugogodišnji amaterski rad na polju arheologije i historije bi se ovim izlaganjem dijela eksponata verificirao. Svakako mi je veliko zadovoljstvo da dam svoj doprinos obogaćivanju i promociji kulturno-historijskog nasljeđa našeg zavičaja, te da mladim generacijama prezentiramo nešto novo i da zainteresiramo naše građane, ali i goste ovog grada za muzejsku djelatnost i djelatnost arheologije. U sve aktivnosti će se uključiti i Udruženje historičara „Sehara“ iz Gradačca.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube