Najnovije vijesti

Usvojeni izvještaji o radu Gradskog vijeća i aktivnostima Gradonačelnika Gradačca

12/04/2022 | objavio Radio Gradačac
Usvojeni izvještaji o radu Gradskog vijeća i aktivnostima Gradonačelnika Gradačca
GRADAČAC

Danas je održan nastavak 14. redovne sjednice Gradskog vijeća Grada Gradačac koja je počela 31. marta. Zasjedanje je započelo odavanjem dužne pošte nedavno preminulom vijećniku Miralemu Kamberoviću. Predsjedavajući Gradskog vijeća Mustafa H.Ađulović je upoznao prisutne da Centralna izborna komisija (CIK) BiH još nije dostavila imena zamjenskih vijećnika za Miralema Kamberovića i Hajrudina Mehanovića, koji je ranije podnio ostavku.  

Vijećnici su danas razmatrali preostalih 11 tačaka Dnevnog reda. Usvojen je Prijedlog Plana i programa rada JU „Apoteka“ Gradačac za ovu godinu uz zaključak da se zaduži Upravni odbor ustanove da dostavi šestomjesečni izvještaj o radu i poslovanju sa bilansom stanja prihoda i rashoda sa 30.6.2022. godine, kojim će pokazati da su poslovali u skladu sa usvojenim Programom rada.

Kako je objasnio direktor ustanove Enes Hećimović, u predloženom Programu rada nisu navedeni iznosi planirani od komercijalne prodaje lijekova i sa esencijalne liste jer su to fluktuirajući podaci. Istakao je kako ovoj apoteci ZZO TK trenutno duguje oko 150.000 KM. Opozicioni vijećnici su zbog nepotpunog materijala tražili da se ponuđeni prijedlog Plana i programa rada Apoteke ne usvoji i vrati na doradu.

Za predsjednika Upravnog odbora JU Apoteka Gradačac do završetka konkursne procedure a ne duže od 90 dana imenovan je Ramo Beširević, nakon što je ostavku na tu funkciju podnio Mehmed Hukić.

Od planskih dokumenata usvojen je i Akcioni plan za koheziju u zajednici od 2022-2023. godine. Akcionim planom  se definiše stepen kohezije unutar jedne zajednice zapravo predstavlja indikator otvorenosti zajednice, nivo tolerancije, međusobnog razumijevanja i poštovanja  između različitih skupina, što je uslov za izgradnju zdravog društva, društva koje će svim pojedincima pružiti istu prilike da se iskažu u svom punom kapacitetu i na taj način daju doprinos u napretku cijele zajednice.

Vijećnici su usvojili Izvještaj o radu Gradskog vijeća te Izvještaj o ostvarivanju politike Grada Gradačac i aktivnostima Gradonačelnika u 2021. godini. Najviše se radilo na infrastrukturnom razvoju kroz izgradnju i rekonstrukciju saobraćajne mreže i projekat vodosnabdijevanja, proširenja kanalizacione mreže i zamjene azbest cementnih cijevi i cijevi nedovoljnog profila. Otvoren je novi Vatrogasni dom a u toku su radovi na rekonstrukciji gradskog kina. Završena je prva faza izgradnje azila za napuštene životinje.

Gradsko vijeće je podržalo rad inspekcija za 2021. godinu i Izvještaj o radu Komisije za utvrđivanje prometne vrijednosti nepokretnosti i prava za prošlu godinu. Vijećnici su informisani o stanju bezbjednosti na području grada Gradačac za period januar-decembar 2021. i Planom upisa učenika u prve razrede srednjih škola za narednu školsku godinu uz zaključak da Grad Gradačac od naredne godine organizuje sajam srednjih škola, kako bi se budući srednjoškolci lakše opredijelili koju školu i smjer izabrati prilikom upisa.

Vijećnici su upoznati sa Informacijom o planu proljetne sjetve i preduzetim mjerama zaštite poljoprivrednog zemljišta od štetočina. Ova informacija će biti sastavni dio Izvještaja o stanju u oblasti poljoprivrede koji bi se trebao razmatrati na narednoj sjednici Gradskog vijeća.

Comments are closed.

YouTube