Najnovije vijesti

Utvrđene aktivnosti Koalicije “Mržnja – ne sada, i ne ovdje!“ za naredni period

10/12/2018 | objavio Radio Gradačac
Utvrđene aktivnosti Koalicije “Mržnja – ne sada, i ne ovdje!“ za naredni period
GRADAČAC

Koalicija za borbu protiv mržnje “Mržnja – ne sada, i ne ovdje!“ Gradačac u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovala je okrugli sto “Izrada Akcionog plana za koheziju/povezanost u zajednici“.

Radi se o dokumentu koji bi trebao osigurati identifikaciju potencijalnih izvora tenzija i netrpeljivosti u zajednici, kao i aktivnosti za prevenciju i prevazilaženje podjela i tenzija u zajednici, odnosno bolje uključivanje marginaliziranih grupa u sve društvene tokove. 

Na Okruglom stolu je tokom analize prethodnog perioda konstatovano da su implementirane sve aktivnosti, te da na općini Gradačac nije bilo službeno evidentiranih incidenata ili krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

Učesnici Okruglog stola pružili su podršku Akcionom planu i iskazali spremnost za učešćem u narednim aktivnostima. Budući angažman potvrdili su predstavnici srednjih škola, Medžlisa Islamske zajednice Gradačac, Centra za aktivno starenje, Općine Gradačac, navijačke grupe „Red Dragons“, udruženja historičara „Sehara“, KUD „Zmaj od Bosne“, kao i mediji.

Aktivnosti bi se trebale kretati ka nastavku akcije čišćenja grafita, odnosno brige i očuvanja javnog prostora u cjelini, promociji značaja i očuvanja Kule Husein kapetana Gradaščevića, kao i jačanju saradnje srednjih škola, međureligijskoj saradnji, unaprjeđenje uslova i stanja sporta u Gradačcu, te afirmaciji jednakopravnosti spolova kroz očuvanje dostignutog nivoa i tradicije.


Dosadašnji, petogodišnji uspješan rad Koalicije “Mržnja – ne sada, i ne ovdje!“ Gradačac predstavila je Maida Hujdur, navodeći kako je fokus rada bio usmjeren ciljanim, marginalizovanim grupama kao što su osobe treće životne dobi, povratnička i romska populacija, osobe sa invaliditetom…


Na sastanku su prezentovani rezultati ankete koja je pokazala kakva su iskustva građana i percepcija vezana za incidente počinjene iz mržnje i kako ih prevenirati. Anketa će poslužiti Koaliciji za dalji rad i usmjeriti djelovanje u preveniranju takvih pojava.  

Koalicija za borbu protiv mržnje “Mržnja – ne sada, i ne ovdje!“ Gradačac poziva sve zainteresovane da vlastitim idejama i radom doprinesu razvoju naše lokalne sredine i budu dio zajedničkih aktivnosti.

Više doznajte u emisiji koju u programu Radija Gradačac emitujemo u četvrtak od 16,00.

Radio Gradačac / Foto Zoran Matkić

Comments are closed.

YouTube