Najnovije vijesti

Vahid Klopić ukoričio kolumne i priče objavljene na našem portalu

28/12/2017 | objavio Radio Gradačac
Vahid Klopić ukoričio kolumne i priče objavljene na našem portalu
KULTURA

U srijedu, 27.12.2017. godine, promovisa je knjiga “Pijaca” bosanskohercegovačkog pisca Vahida Klopića. Organizator promocije bila je Javna biblioteka “Alija Isaković” Gradačac, i riječi dobrodošlice je uputio direktor Husein Kujraković a o knjizi je govorio književnik Zlatko Dukić, koji je napisao i recenziju za „Pijacu“.

Bilo je samo pitanje dana kada će spisateljski nemir u Vahidu Klopiću opet poroditi novu knjigu. Ni godina nije prošla od njegove poetske zbirke ‘Rođeni otvorenih očiju’ a od Vahida dobijamo žurnalističko-prozni proizvod, s neupitnom literarnom vrijednošću, nad kojim se valja zaustaviti i kome je nemoguće ne posvetiti pažnju. Vahid Klopić je ovjerio svoj dosadašnji učinak sigurnim mjestom u plejadi onih, koje aktuelna bosanskohercegovačka javna riječ ne može i ne smije ne uvažavati, kazao je na promociji Zlatko Dukić.

 

Nova Klopićeva knjiga je zbirka kolumni objavljenih na portalu radiogradacac.ba obogaćena sa još nekoliko novih i neobjavljenih priča. I u ovoj knjizi Vahid Klopić piše na samo njemu svojstven način, vodeći čitaoca u svijet jednostavnih i visokoumnih razmišljanja o svemu i svačemu.

Teško je pričati o tome kao se piše, ali mislim da je važno čitati i bit će mi drago ukoliko kada pročitate neku od ovih priča razmislite i ponešto naučite, istakao je Klopić.

Kako je naglašeno na promociji u prepunoj konferencijskoj sali Gradačačkog sajma, Klopić je „Pijacu“ priredio za željom da ukoriči sve ono što je u proteklih godinu dana objavljivao kao priče i kolumne o aktuelnim i marginalnim dešavanjima, ali i o nama bliskim i dragim ljudima.

Klopić se otima prolaznosti vremena, ponekad sjetno, ponekad zajedljivo, pomalo stavom i rečenicom. Iskustvo ga odaje, jer zrele godine začin su svemu što piše i daje ozbiljnost svakoj dosjetki, svakoj ‘zezi’ i u tome nam ne da da se prevarimo, kazala je voditelj promocije Mirsa Šarić, bibliotekar Javne biblioteke „Alija Isaković.

 

Vahid Klopić autor je zbirki poezije, zbirki pripovjedaka, romana, piše drame i filmske scenarije. Publici se zahvalio na dolasku pročitavši priču „Pa sretna vam Nova“ rekavši:

 

Ali zato vi, dragi moji „pijačari“, poljubite dječurliju prije spavanja, ispričajte im bajku, pročitajte za godinu barem tri knjige, pogledajte pet dobrih filmova, slušajte dobru muziku.

Sa onima koje doista volite, prošetajte ovim gradom, koji je ipak satkan od ljepote.

Šetajte na toj tankoj liniji između godine i godine. Vidjet ćete da se ništa promijenilo nije, niti će se promijeniti, dok smo mi ovakvi i dok je svijet ovakav.

Zagrlite na tren, tišinu.

To je taj osjećaj vječnosti.

Pa, sretna vam Nova.

 

Radio Gradačac / Foto: Zoran Matkić

 

Comments are closed.

YouTube