Najnovije vijesti

Vatrogasci dobili još jedno vozilo

19/08/2019 | objavio Radio Gradačac
Vatrogasci dobili još jedno vozilo
FOTO/VIDEO

Danas je izvršena primopredaja pratećeg vatrogasnog vozila cisterne koju je Grad Gradačac nabavio za potrebe Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ). Vrijednost vozila je oko 57.000 KM i koristit će se za gašenje požara i vodoopskrbu mjesnog stanovništva. Cisterna za prevoz vode i gašenje požara je kapaciteta 6.600 do 6.700 litara. 

Ovo je treće vatrogasno vozilo koje koriste gradačački vatrogasci i u naredna tri mjeseca očekuje se primopredaja još jednog vozila iz partnerskog njemačkog grada Dürena, čime bi se trebao zaokružiti vozni park.

Mi smo relativno skoro formirali profesionalnu vatrogasnu jedinicu i uključili se u red gradova koji je na zakonit i adekvatan način pokrio prostor grada Gradačac sa jedinicom za zaštitu od požara. U početku smo imali nedostatak opreme, prostora i ljudstva. U veoma kratkom periodu nabavili smo dva, a evo danas i treće vatrogasno vozilo. Radi se o pratećem vozilu koje je nabavljeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i ukupna vrijednost ovog vozila je oko 57.000 KM. Ono što ovom prilikom mogu da naglasim jeste da vrlo skoro očekujemo još jednu vrijednu donaciju iz Dürena. Radi se o još jednom vatrogasnom vozilu s kojim ćemo imati u ovom voznom parku tri vozila različitih karakteristika koji će moći odgovoriti na brojne izazove, rekao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Današnjom popunom vatrogasnog voznog parka načinjen je novi iskorak u zaštiti od požara i rješavanja problema vodoopskrbe stanovništva.

Ovo je novi korak u smislu opremanja PVJ jer smo do sada koristili vozilo dobijeno od grad Tuzle na privremeno korištenje koje je  puno man jeg kapšaciteta, negdje oko 2.500 litara vode. Sa ovih 6.700 litara vode je za sada zaokružena potreba PVJ. Očekujemo i određenu donaciju vatrogasne opreme uz vozilo iz partnerskog grada Dürena koje bi trebalo stići u naredna tri mjeseca, rekao je Isam Sendić, šef Službe Civilne zaštite Gradačac.

Osim popunjavanja voznog parka intenzivirane su i aktivnosti na izgradnji zgrade vatrogasnog doma u MZ Vida II.

Vjerujem da ćemo uskoro završiti izgradnju vatrogasnog doma, koja je u toku,  i da će PJV biti popunjena sa nedostajućim kadrom. I na taj način ćemo završiti cjelokupan proces formiranja PVJ i kvalitetno zaštiti ovaj prostor od požara i ostalih prirodnih nesreća u kojima se angažuju vatrogasci, naglasio je gradonačelnik Dervišagić.

Primopredaji pratećeg vatrogasnog vozila prisustvovali su predstavnici Grada Gradačac, Profesionalne vatrogasne jedinice Gradačac i predstavnici firme FIRE-TRADE d.o.o. Srebrenik.

Video prilog možete pogledati i na našoj fb stranici OVDJE.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube