Najnovije vijesti

Večeras pomjeranje kazaljki jedan sat unazad

30/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Večeras pomjeranje kazaljki jedan sat unazad
FBiH/BiH

Zimsko računanje vremena počinje večeras vraćanjem kazaljki na satovima za jedan sat unazad, sa 3 na 2 sata.

Time se završava ljetno računanje vremena koje počinje u posljednjoj sedmici marta, a završava posljednje sedmice oktobra.

___________________________________________________

Zadnju nedjelju u oktobru, počinje zimsko računanje vremena. 31.10. u tri sata ujutro bismo trebali vratiti kazaljku jedan krug unazad – čime ćemo dobiti jedan sat.

Još prošle godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, a trenutno stoji odluka da do ove godine sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. 

Iako je mijenjanje vremena u načelu korisno za uštedu energije tokom ljeta, očito ima više mana nego prednosti.

Pomicanje sata je svakoj državi oduvijek bilo na izbor – ne postoji nikakav zakon koji govori da se sat mora micati. Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.

Zašto uopće pomičemo sat?

Prva osoba koja je predložila mijenjanje vremena bio je Benjamin Franklin 1784. jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena ljeti. Njegova ideja u tom trenutku nije zaživjela, tek su je početkom 20. stoljeća prihvatili Nijemci. U tom periodu, energija koja je bila ušteđena pomicanjem sata nije bila mala stvar – ni ekološki, a ni financijski, piše Klik.hr.

Zašto ukidamo pomicanje sata ako štedi energiju?

Pomicanje sata ukida se primarno iz zdravstvenih razloga, u više istraživanja se navodi da pomicanje sata potiče stres, nesanicu i bolesti srca.

Jedno istraživanje nam govori da čak i broj saobraćajnih nesreća u SAD-u poraste za šest posto unutar sedmicu dana nakon proljetnog pomicanja sata. Također, pomicanje sata je u prošlosti značilo mnogo više što se uštede energije tiče. Sat vremena neće značajno utjecati na potrošnju kao što je možda nekad uz zastarjele i skuplje izvore energije.

Je li tačno ljetno ili zimsko računanje vremena?

U principu je zimsko vrijeme pravilo – tokom zimskog računanja vremena je sunce najviše na nebu u podne. Opće je prihvaćeno da je zimsko vrijeme točno, iako se zdravstveni problemi pri micanju vremena češće pojavljuju pri promjeni na zimsko računanje vremena.

_________________________________________________

Radio Gradačac / radiosarajevo.ba

Comments are closed.

YouTube