Najnovije vijesti

Večeras sa zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec ramazan

05/05/2019 | objavio Radio Gradačac
Večeras sa zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec ramazan
GRADAČAC

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mubarek mjesec ramazan 1440. h.g./2019. godine nastupit će zalaskom sunca u nedjelju, 05. maja 2019. godine.

Prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, će se klanjati u nedjelju dok će prvi dan posta ovogodišnjeg mubarek mjeseca ibadeta, pobožnosti, milosrđa i solidarnosti svake vrste biti u ponedjeljak, 06. maja. 

Kako saznajemo u Medžlisu Islamske zajednice Gradačac početak posta za područje Gradačca je u ponedjeljak u 3,23 sati a sa akšamom u 20,04 sati će se pucnjem iz topa sa Kule Husein-kapetana Gradaščevića označiti vrijeme prekida posta, odnosno iftara.

Već tradicionalno prvog dana mjeseca ramazana Medžlis Islamske zajednice Gradačac i Općina Gradačac organizuju zajednički iftar u restoranu Banje „Ilidža“ .

Zbog sanacionih radova i renoviranja džemije Husejnije hafiska mukabela će se učiti nakon podne-namaza u Reuf-begovoj džamiji a u ostalim džematima mukabele će učiti mjesni imami sa džematlijama u terminu kada je to za njih najpogodnije.

I ovoga ramazana biće organizovani brojna predavanja i zajednički iftari s ciljem edukovanja i jačanja zajedništva. Biće organizovane i humanitarne akcije čime se još jednom želi podstaći solidarnost ali i pružanje pomoći onima kojima je ona neophodna.

Ove godine posebna pažnja biće usmjerena na borbu protiv velikih pošasti našeg društva kao što su korupcija i ovisnost o kockanju.

Ramazan, sveti islamski mjesec, je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca.

U Kur'anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.). 

Ramazan (1440 h.g./2019) počinje 6. maja, a završava 4. juna, kada nastupa Ramazanski bajram. Bajram namaz za područje Gradačca klanjat će se u utorak 4. juna u 5,40 sati.

Ramazan šerif muberek olsun želi Vam vaš Radio Gradačac!

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube