Najnovije vijesti

Velečasni Marko Hrskanović uputio božićnu poruku i čestitku

24/12/2021 | objavio Radio Gradačac
Velečasni Marko Hrskanović uputio božićnu poruku i čestitku
Vjerske zajednice

Župnik župe sv. Marka evađeliste u Gradačcu, vlč. Marko Hrskanović danas je uputio božićnu poruku i čestitku koju prenosimo u nastavku.

Evo nam opet Božića. Redovito se kaže da je to najradosniji kršćanski blagdan. A za svaki blagdan se priprema i proslava. U pripreme je uključen i pojedinac i zajednica. Pripreme se sastoje od duhovnih i materijalnih, nevidljivih i vidljivih djela, priprema iznutra i izvana. Oba područja su važna. Naime, okićen bor, razni drugi nakiti, javno istaknuti natpisi “Sretan Božić i Nova godina”, pisane i usmene čestitke, stisak ruke prijateljima, božićne pjesme, i drugo, vidljivi su znakovi radosti i dobre volje. Na taj način vanjština ne samo da odražava nutrinu čovjeka nego uvelike doprinosi plemenitosti duhovne civilizacije u čovječanstvu.

Čovjek je tjelesno i duhovno biće. Tako ga je Bog stvorio. Svojim duhom čovjek je sličan nevidljivom Bogu koji je savršeno duhovno biće. A Bog je opet htio biti i savršeni čovjek i čovjekov suputnik do onog savršenog zajedništva u vječnosti. Zbog svojih ograničenja čovjek ne može sam postići svoju svrhu koju jasno otkriva u svome duhu i srcu – biti vječan i uvijek sretan. Vjerujemo da je čovjekov grijeh uzrok čovjekove nemoći i svih zala. Zato je čovjeku nužno društvo s njegovim stvoriteljem Bogom. Tako čitamo i u svetim knjigama u kojima je Bog objavio svoj spasonosni plan za sve ljude.

Blagdanom Božića – rođendana Isusa Krista – kršćani ispovijedaju tu vjeru i radosno slave dušom i tijelom Boga koji im je razlog nade u dobru i u zlu. Mi katolici čvrsto vjerujemo u Isusa – savršenu objavu i prisutnost Božju u njemu, vidljivom čovjeku i jedinom spasitelju. Vjera je dar od Boga a ne samo ljudsko nastojanje i napor. Čovjekova vjera je mnogo, mnogo više od pukih ljudskih običaja. Oni kršćani koji imaju taj dar znaju kako se slavi blagdan Božića. Stoga napominjem da je umjesto mise ponoćke misa u 21 sat, a na dan Božića kao i inače u 11 sati. Dakako da svi trebamo imati u vidu situaciju vezanu uz pandemiju.

Svima koji slave želim od srca čestit Božić. Svima koji čestitaju, kao i prijateljima s Radija i drugih medija, od srca zahvaljujem osobno i u ime vjernika župe Gradačac.

Radio Gradačac / vlč. Marko Hrskanović, župnik župe Gradačac / Foto arhiva

Comments are closed.

YouTube