Najnovije vijesti

VIDEO ANKETA: Gradačačani o peticiji za liječenje djece iz budžeta

18/01/2019 | objavio Radio Gradačac
VIDEO ANKETA: Gradačačani o peticiji za liječenje djece iz budžeta
GRADAČAC

Prema podacima Federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja sve je više zahtjeva za liječenje u inostranstvu. Prošle godine bilo je 780 zahtjeva, uglavnom za liječenje namlađih građana, a visina troškova liječenja može dostići i do milion KM.

Federalni Zavod zdravstvenog osiguranja ima saradnju sa zemljama regije, Turskom, te nekim evropskim centrima, u kojima Zavod snosi troškove liječenja 11 vrsta oboljenja. Na godišnjem nivou za ove svrhe predviđeno je 20 miliona KM. Za listu od 69 lijekova za liječenje malignih oboljenja kod djece i odraslih Zavod izdvaja oko 41 milion KM. Međutim, mnogi oboljeli, naročito djeca, ne mogu ući u taj program finansiranja iz brojnih razloga pa su prinuđeni humanitarnim akcijama skupljati novac, često i SMS porukama.

Neformalna grupa roditelja iz Tuzle je ponudila prijedlog rješenja za problem finansiranja liječenja djece. Pokrenuli su peticiju pod sloganom “Djecu liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati –  uplati”. Peticiju je prošle subote u Tuzli za tri sata potpisalo tri hiljade građana, što je samo početak aktivnosti.

Prema riječima jedne od članica ove grupe roditelja Indire Bektić Mujkić, u prvoj sedmici potpisivanja već je zabilježeno preko 4.000 potpisa, a veliku podršku dali su brojni mediji u Bosni i Hercegovini. Peticija je upućena na potpisivanje i prema vijećnicima u Gradskom vijeću Tuzla, a zainteresovani građani je mogu potpisati i putem interneta na platformi onlinepeticija.com gdje je već zabilježeno preko 1.500 potpisa.

Potpisivanje peticije danas se je organizovano u Gračanici, a mi smo na ulicama Gradačca pitali naše sugrađane šta misle o ovoj inicijativi i peticiji, što možete pogledati u video prilogu.

Radio Gradačac / Foto: ilustracija (tuzlanski.ba)

Comments are closed.

YouTube