Najnovije vijesti

VIDEO: Izgrađena protivgradna stanica u Srnicama Gornjim

09/10/2019 | objavio Radio Gradačac
VIDEO: Izgrađena protivgradna stanica u Srnicama Gornjim
GRADAČAC

U okviru projekta “Protivgradna zaštita na području Gradačca” danas je u Srnicama Gornjim upriličeno svečano otvaranje sedme protivgradne stanice. Vrijednost radova je oko 23.000 KM finasiranih iz Budžeta grada Gradačca. Naredne godine će biti izgrađana još jedna stanica u Sibovcu ili Omeragićima.

Ovo je projekat koji već niz godina donosi Gradačcu mnoge dobrobiti. Prije svega u smislu smanjenih šteta od grada na poljoprivrednim usjevima. Sama investicija koštala je negdje oko 23.000 KM i ovo je sedma protivgradna stanica na teritoriji grada Gradačca. Mi ovim sistemom štitimo oko 21.000 hektara površine od čega je oko 4.000 hektara pod voćnjacima i vjerujem da će zahvaljujući ovim naporima neželjena dejstva grada na prostoru naše teritorije iz godine u godinu biti sve manja. U planu smo da u narednoj godini postavimo još jednu protivgradnu stanicu, rekao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Aktivnosti na prijeratnom oživljavanju rada protivgradne zaštite na pordučju Gradačca trajale su od 2001. do 2004. godine. U saradnji sa preduzećem “Protivgradna preventiva Republike Srpske” je pušten u rad ovaj sistem kojim je prevashodno omogućena zaštita voćnjaka i drugih poljoprivrednih kultura, ali i spriječeno nastajanje drugih vrsta šteta usljed čestih pojava grada.

Gradačac je vodeći u Tuzlanskom kantonu po novčanim podrškama u poljoprivrednoj proizvodnji i povlači 40 do 50 posto sredstava. Najveće su površine u voćarstvu, od 4.000 do 4.500 hektara. Imamo oko 300 plastenika površine od 100 do 3000 metara kvadratnih. U ratarstvu smo dobro zastupljeni i imamo dosta razvijen stočni fond. Značajnu ulogu ima i protivgradna zaštita koja daje pozitivan efekat.  Da nije aktiviran sistem protivgradne zaštite štete u poljoprivrednoj proizvodnji bi bile dosta veće. Poslije rata štete su bile milionske. Otvaranjem ove i još jedne protivgradne stanice zaokružit ćemo sistem na našem područje i povećat će se branjeno područje, rekao je Salim Novalić, stučni savjetnik za poljoprivredu u gradskoj upravi Gradačca.


Do sada je područje Gradačca pokriveno je sa šest protivgradnih stanica koje se nalaze u Mionici-Krčevini, Vučkovcima, Jelovče Selu, Zelinji Srednjoj, Novalićima i Ledenicama Donjim. Uskoro će u sistem zaštite biti uključena i protivgradna stanica u Srnicama Gornjim.


Preduzeće “Protivgradna preventiva Republike Srpske” u sistemu praćenja i branjenja obuhvata preko 900.000 hektara u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Aktivno je 219 protivgradnih stanica na području 28 lokalnih samouprava u RS, Brčko Distriktu  BiH i Gradačcu.

Od 2013. godine do danas prosjek dejstava sa stanica protivgradne zaštite je 42 dana. U većini slučajeva prodor tih gradonosnih oblaka dolazi iz centralnih dijelova Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona. Moram da iskažem zadovoljstvo saradnjom sa Gradačcom. Mislim da je ovo na obostrano zadovoljstvo i zasigurno je da će ova stanica pomoći boljoj efikasnosti sistema koji se nalazi na području grada Gradačca, kazao je Igor Marčeta, rukovodilac Odjeljenja za razvoj planiranja sistema protivgradne zaštite JP „Protivgradna preventiva RS“ a.d. Gradiška.

Da bi se postigli još bolji efekti zaštite neophodno je da se uključe i druge lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu. Time bi sistem protivgradne zaštite bio efiksniji, poručili su iz preduzeća “Protivgradna preventiva Republike Srpske”.

Za finansiranje rada protivradne zaštite Gradačca iz gradskog budžeta se godišnje izdvaja od 50.000 do 70.000 KM zavisno od broja ispaljenih raketa.


TV PRILOG

U prilogu govore:

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca

Igor Marčeta, rukovodilac Odjeljenja za razvoj planiranja sistema protivgradne zaštite JP „Protivgradna preventiva RS“ a.d. Gradiška


Radio Gradačac / Foto: Mirel Bijedić

 

 

Comments are closed.

YouTube