Najnovije vijesti

Vijeće MZ Vida 2:  Ovo nije prvi slučaj koji se desio na ovom području, pozivamo građane na saradnju

20/06/2019 | objavio Radio Gradačac
Vijeće MZ Vida 2:  Ovo nije prvi slučaj koji se desio na ovom području, pozivamo građane na saradnju
GRADAČAC

Nakon što su članovi Udruženja za zaštitu životinja „Balkanska šapica“ Gradačac alarmirali javnost da je u nedjelju 16. juna u mjesnoj zajednici Vida 2 na putu za Njivericu pronađen veći broj ubijenih pasa uslijedile su oštre reakcije građana na društvenim mrežama.

O događaju je obavještena Policijska stanica Gradačac a pomoć su ponudili i članovi Lovačkog društva „Jelen“ Gradačac. U saopćenju za javnost demantuju da su ove aktivnosti, koje su na društvenim mrežama okarakterisane kao „lovački pohod na pse lutalice“, provedene od strane „LD „Jelen“ Gradačac.

Kako saznajemo od Nedžada Isića, predsjednika Vijeća MZ Vida 2, jučer su radnici Komunalca izvršili ukop ubijenih pasa po sanitarnim propisima. Vijeće MZ Vida 2 danas je uputilo apel građanima da sarađuju i da u slučaju bilo kakvih sumnjivih aktivnosti vezanih za navedeni i slične događaje, reaguju u što kraćem roku.

– Povodom nezapamćenog pokolja pasa na području Gradačca i nemilih događaja koji su se desili u blizini jezera Vidara, gdje su pronađeni mrtvi psi koji su bili zapakovani u crne vreće i bačeni u blizini obale jezera u noći sa 15/16. juna 2019. godine na području MZ Vida 2,  upućujemo apel svim građanima da u slučaju bilo kakvih sumnjivih aktivnosti vezanih za navedeni i slične događaje, reaguju u što kraćem roku na način da obavijeste policiju, komunalnog inspektora i ekološkog inspektora, a sve u cilju sprečavanja sličnih događaja u narednom perod te otkrivanja i sankcionisanja počinitelja. Ovom prilikom Vijeće MZ Vida 2 se zahvaljuje Službi za komunalne poslove koji su odmah reagovali nakon naše dojave i izvršeno je ukopavanje lešina pasa po sanitranim propisima. Vijeće MZ Vida 2 apeluje na organe vlasti da više pažnje poklone ovakvim događajima na području MZ Vida 2, jer ovo nije prvi slučaj ove vrste koji se desio na ovom području, navodi se u apelu Vijeća MZ Vida 2.

Na službenoj web stranici Grada Gradačca u ponedjeljak (17.06.2019.) je objavljeno saopćenje u kojem se obavještava javnost ali i zainteresovane strane da Gradska služba za opću upravu i inspekcijske poslove nije zaprimila prijavu o ovom nemilom događaju niti se bilo ko obratio nadležnim inspekcijskim organima Grada.

Grad Gradačac je u sprovođenju Zakona o zaštiti životinja do sada  sproveo niz aktivnosti u saradnji sa NVO  «Dogs trust», veterinarskim stanicama, kao i gore navedenim udruženjem. Donosene su Odluka o uslovima i načinu držanja pasa, te načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim psima na području općine Gradačac i Odluka o formiranju azila za napuštene životinje. Pozivamo sve nadležne organe da što hitnije poduzmu potrebne radnje, istraže i  proslijede informacije radi preduzimanja radnji iz nadležnosti gradske uprave kako bi blagovremeno upoznali  javnost i građane, navodi se u saopćenju.

Radio Gradačac / Foto: fb (Udruženje za zaštitu zivotinja-Balkanska Šapica Gradačac)

 

 

Comments are closed.

YouTube