Najnovije vijesti

Vijećnik Enir Šakić podnio inicijativu za preimenovanje Trga Alije Izetbegovića u Trg Husein-bega Gradaščevića

30/03/2017 | objavio Radio Gradačac
Vijećnik Enir Šakić podnio inicijativu za preimenovanje Trga Alije Izetbegovića u Trg Husein-bega Gradaščevića
Gradsko vijeće

Na danas održanoj, 4. radnoj sjednici, Općinskog vijeća Gradačac raspravljalo po 18 tačaka dnevnog reda. Prvobitno predloženi dnevni red je izmijenjen povlačenjem nekoliko prijedloga odluka i rješenja od strane predlagača, a uvrštene su dvije nove tačke, prijedlog Odluke o gubitku statusa nepokretnosti dobra u općoj upotrebi Autobuske stanice Gradačac i prijedlog Odluke o formiranju komisije za određivanje školskih područja. U nacrtu su usvojene odluke o vodosnabdijevanju, lokalnim i nerazvrstanim cestama i ulicama na području općine Gradačac i radnom vremenu u određenim djelatnostima, te upućene u javnu raspravu.

Značajnu pažnju vijećnika privukao je Plan upisa učenika u srednje škole na području općine Gradačac za školsku 2017./18. godinu koji je, uz određene sugestije i prijedloge, prihvaćen i upućen na dalje razmatranje školskim odborima srednjih škola. Vijećnici su usvojili Izvještaj o realizaciji Budžeta općine za 2016. godinu kao i niz odluka i programa koji se odnose na komunalnu i cestovnu infrastrukturu i komunalne usluge.

U okviru posljednje tačke dnevnog reda, vijećnik Enir Šakić je podnio inicijativu da se Trg Alije Izetbegovića u Gradačcu preimenuje u Trg Husein-bega Gradaščevića, potkrepljujući to nizom argumenta, a u isto vrijeme ne umanjujući značaj lika i djela Alije Izetbegovića u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine. Predložio je da se o ovoj temi pokrene šira društvena rasprava u Gradačcu, na osnovu koje bi se lokalna zajednica, na osnovu argumenata i bez politiziranja, izjasnila o njegovoj inicijativi.

Vijećnik Hajrudin Mehanović je podnio inicijativu da se, u okviru općinske uprave, uvede služba komunalnih redara u svrhu sprječavanja nelegalnog odlaganja kućnog smeća i otpada na divlje deponije i nesavjesnog odnosa građana prema javnim površinama, čemu smo svjedoci duži niz godina, a posebno u posljednje vrijeme.

Tonski snimak sjednice Općinskog vijeća možete slušati u programu Radija Gradačac, u petak (31.03.2017. g.) od 10 sati.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube