Najnovije vijesti

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas počinju božićni post

28/11/2022 | objavio Radio Gradačac
Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas počinju božićni post
Vjerske zajednice

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas počinju božićni post koji se završava na Badnji dan, u petak, 6. januara 2023. godine. Vjeruje se da je Božićni post uveden još u 4. vijeku, a puno trajanje od 40 dana dobio je u 12. vijeku.

Post ne podrazumijeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla. U toku cijelog Božićnog posta ne jede se meso, bijeli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srijede i petka koji se poste “na vodi”. Riba se jede svake subote i nedjelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u srijedu ili petak.

Posljednja nedjelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti “na vodi”. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti “na vodi”.

Ne treba zaboraviti da crkva ističe da tokom posta ne treba da umrtvljujemo svoje tijelo, nego svoje strasti. Post ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, već prije svega od loših misli, želja i djela.

Post je veoma važan za duhovni i tjelesni život, to je vrijeme kada se u svemu pronalazi mjera i prvi je korak na putu spasenja. Bez duhovnog posta, kažu sveštenici, sam tjelesni post Bog ne prihvata. Post najprije ima duhovni smisao i on je organski povezan sa cjelokupnim duhovnim životom.

Božić će, kao i svake godine, pravoslavni vjernici obilježiti 7. januara 2023. godine.

Radio Gradačac / Agencije / BHRT

Comments are closed.

YouTube