Najnovije vijesti

Vlada Kantona Sarajevo partner Sajma šljive u Gradačcu

24/08/2022 | objavio Radio Gradačac
Vlada Kantona Sarajevo partner Sajma šljive u Gradačcu
GRADAČAC

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto prisustvovao je danas svečanom otvaranju 49. Sajma šljive u Gradačcu. Vlada KS, odnosno Ministarstvo privrede KS, jedan od strateških partnera sajma već 15. godinu za redom, a na sajmu koji traje do 27. ovog mjeseca, izlažu i poljoprivredni proizvođači s područja Kantona Sarajevo.

“U protekle dvije i po godine svijet se promijenio na mnogo načina. Sve je postalo skuplje. Ovo što poljoprivrednici rade je možda ključ našeg preživljavanja u narednom periodu. Kao neko ko dolazi iz politike moram obećati da ću se boriti za to. Moramo potaknuti poljoprivredu i moramo osigurati otkup po cijeni koja će omogućiti poljoprivrednicima da žive dostojanstveno. Oni su svoj zadatak već ispunili – svaka im čast”, naveo je premijer Forto.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić prisustvovao je danas svečanom otvaranju 49. Sajma šljive u Gradačcu.

Ministarstvo privrede KS jedan od strateških partnera sajma već 15. godinu za redom i tim povodom u ime partnera ministar Delić obratio se prisutnima istakavši tom prilikom da je podrška „Sajmu šljive“ dobra praksa koja u ovom kantonalnom ministarstvu ima tradiciju dugu 15 godina.

“Sajam šljive u Gradačcu je regionalni događaj i ne biti na sajmu šljive i kao proizvođač i kao institucija znači ne znati cijeniti šta je bitno za uspjeh i rast poslovne aktivnosti. Želimo pružiti maksimalnu podršku našim poljoprivrednicima i zbog toga se aktivno uključujemo u sve projekte, sajmove i manifestacije koje za cilj imaju podršku i promociju privrede i poljoprivrede i siguran smo i pouzdan partner svim institucijama, organizacijama i udruženjima koja ozbiljno rade na promociji naših privrednih i poljoprivrednih proizvoda i potencijala”, kazao je ministar Delić.

Posebno je naglasio da je važno znati cijeniti ono po čemu smo mi kao zemlja poznati i što nas čini jedinstvenim, drugačijim od ostalih.

“Sajam šljive, naši domaći sirevi, domaća bosanska kuhinja, naša bosanska nošnja – šamije, dimije, priglavci, opanci, naši stari zanati i sve druge etnološke odrednice su naše bogatstvo i naše civilizacijsko nasljeđe i meni je žao kad vidim da se naši ljudi stide toga, da to omalovažavaju i degradiraju. Ako izađete van nacrtanih okvira vidjet ćete velike nacije koje se bore da očuvaju svoje nacionalno nasljeđe i da ga promoviraju kao svoju vrijednost i bogatstvo, nešto po čemu žele da ih se prepoznaje. Trebamo znati da je to naša vrijednost bez obzira koliko to nekome trivijalno izgledalo. Mi smo svjesni šta znači promocija i tokom boravka na EXPO-u vidjeli smo koliko zemlje daleko razvijenije od nas ulažu u promociju i bore se za svoje mjesto na tržištu i to je znanje i iskustvo koje želimo razvijati i dijeliti i u našoj zemlji”, potcrtao je ministar.

Dodao je i da će i dalje naše nacionalno nasljeđe i bogatstvo među kojima su i šamije i priglavci, gradačačka šljiva, bosanska kuća, stari zanati i sve druge odrednice našeg kulturno – historijskog naslijeđa s ponosom predstavljati cijelom svijetu, od Gradačca do Dubaija.

Na sajmu u Gradačcu koji traje od 24. do 27. ovog mjeseca izlažu i poljoprivredni proizvođači s područja Kantona Sarajevo.

Radio Gradačac / Vlada KS

Comments are closed.

YouTube