Najnovije vijesti

Vlada TK će podrži izgradnju kompleksa spomen-parka braniocima BiH na Banderi

22/03/2018 | objavio Radio Gradačac
Vlada TK će podrži izgradnju kompleksa spomen-parka braniocima BiH na Banderi
Boračka udruženja

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministar za boračka pitanja Enes Gegić primili su danas predstavnika Udruženja boraca Patriotske lige Gradačac Tasima Okića i predsjednika Saveza boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona prof.dr. Saliha Kulenovića.

Sastanak je bio prilika za razgovor o mogućnostima finansijske pomoći kada su u pitanju dodatni radovi u spomen-parku na koti Bandera kod Gradačca. Premijer Suljkanović obećao je ovom prilikom da će u narednom periodu sagledati mogućnosti te da će Vlada Tuzlanskog kantona naći prostora i načina da finansijski podrži izgradnju kompleksa spomen-parka braniocima BiH.

Spomenik simboličnog naziva “Ljiljan” posvećen svim borcima, bez obzira na nacionalnost, koji su se borili za ideje slobode, mira i nezavisnosti Bosne i Hercegovine otkriven je prošle godine ali postoji namjera da se park proširi i obogati sadržaj za sve posjetioce.

Podsjećamo, da su predstavnici UB “Patriotska liga” Gradačac i članovi Građevinskog odbora za izgradnju spomenika borcima ARBiH na Banderi istakli želju da uz spomenik „Ljiljan“ bude izgrađena Spomen soba a u blizini i ratna zemunica, kao trajno podsjećanje na hrabrost branilaca Gradačca i Bosne i Hercegovine. Plan je da se uradi sanacija i osposobljavanje putnih pravca od Zelinje Donje i iz Rajske (Lipica) do Spomenika, kao i ispravljanje postojeće saobraćajnice iz Jasenice, kako bi se posjetiocima koji dolaze autobusima olakšao pristup.

Radi se o spomeniku u obliku ljiljana sa pet latica visine 16 metara, koji je na ovoj strateški važnoj koti otvoren u avgustu prošle godine. Aktivnosti na izgradnji spomenika vodilo je Udruženje boraca „Patriotska liga“ Gradačac a značajnu ulogu u finansiranju izgradnje ovog objekta imali domaći privredni subjekti. Izgradnju spomenika “Ljiljan” finansijski su podržale vlade Federacije BiH, Tuzlanskog kantona i Općina Gradačac kao i privredni subjekti i pojedinci. Za izgradnju spomenika i prilaznog puta uložena su sredstva u iznosu od oko 150.000 KM.

Radio Gradačac / Odjeljenje za informisnaje Vlade TK

Comments are closed.

YouTube