Najnovije vijesti

Vlada TK izmijenom odluke omogućila Gradačcu kandidovanje projekata koji se finansiranju iz sredstava vodnih naknada

10/09/2019 | objavio Radio Gradačac
Vlada TK izmijenom odluke omogućila Gradačcu kandidovanje projekata koji se finansiranju iz sredstava vodnih naknada
Tuzlanski kanton

Vlada Tuzlanskog kantona danas je izmijenila svoju prethodno donesenu odluku kojom je Gradačcu omogućeno kreditno zaduženje u iznosu od 6.000.000 EUR, prilikom čega će se iz sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada u periodu do 10 godina izvršiti refundacija dijela troškova nastalih realizacijom Projekta vodosnabdijevanja Općine Gradačac (Grada Gradačca) u iznosu do 2.000.000 EUR (oko 400.000 KM godišnje).

Prvobitnom odlukom je bilo predviđeno da se Općina Gradačac, na ime odobrenih sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za realizaciju ovog projekta, odriče prava učešća u raspodjeli ostalih sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada za vrijeme otplate ovog zajma, izuzev u slučaju sanacije posljedica elementarnih nepogoda. Obzirom da je, analizom izdvajanja u prethodnim godinama, uočeno da su određene lokalne zajednice, među kojima i Općina Gradačac, bile oštećene u raspodjeli sredstava, današnjom izmjenom je, omogućeno da Gradačac i pored predviđene subvenciju troškova Projekta vodosnabdijevanja Općine Gradačac učestvuje u kandidovanju projekata koji će se finansirati kroz Program ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede.

Također, Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici odobrila 2.500,00 KM Udruženju pčelara “Pčela” Gradačac na ime organizovanja drugog sajma pčelarstva u Gradačcu sa međunarodnim ocjenjivanjem kvaliteta uzoraka meda, a koji je održan od 29. do 31. augusta u Gradačcu. 

Radio Gradačac / Vlada Tuzlanskog kantona

Comments are closed.

YouTube