Najnovije vijesti

Vlada TK obilježila Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe, Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša

09/05/2024 | objavio Radio Gradačac
Vlada TK obilježila Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe, Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša
Tuzlanski kanton

U povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, danas je u okviru centralnog obilježavanja u Tuzli, položila cvijeće i odala počast na kompleksu spomen obilježja na Slanoj Banji u Tuzli.

Delegaciju su predvodili predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i ministar finansija Tuzlanskog kantona Suad Mustajbašić. Ovom prilikom ministar Mustajbašić je izjavio da se može povući paralela, te da postoji jaka poveznica koja spaja sve ove dane.

gallery image

– Svjedoci smo da, iako je fašizam vojno pobijeđen 1945. godine, on i dalje živi i da se u svojim najgorim oblicima manifestirao u Bosni i Hercegovini tokom ‘90-tih. I tada su narodi sa ovih prostora, okupljeni u obrambeno – oslobodilačkim snagama pokazali svoje antifašističko opredjeljenje njegovali i poštivali, te branili različitosti, za razliku od druge strane koja je uništavala, ubijala i protjerivala sve što nije imalo njima prihvatljiv prefiks. Tu je i značajna poveznica Dana pobjede nad fašizmom i Dana zlatnih ljiljana, najboljih sinova Bosne i Hercegovine, kazao je Mustajbašić, ističući da su upravo logoraši ti koji su na svojoj koži iskusili, ali na sreći i preživjeli da ispričaju i novim generacijama prenesu svoje doživljaje fašističkog ponašanja.

Stoga sva ta svjedočenja, uz ovakve manifestacije kada dajemo značaj ostvarenim pobjedama, naša su obaveza kako bismo gledali u neku svjetliju budućnost među zemljama Europske unije, zaključio je Mustajbašić.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube