Najnovije vijesti

Vlada TK odobrila 100.000 KM privrednom društvu IMK „Kula“ d.o.o. Gradačac

16/11/2023 | objavio Radio Gradačac
Vlada TK odobrila 100.000 KM privrednom društvu IMK „Kula“ d.o.o. Gradačac
Tuzlanski kanton

Informacija sa 27. vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona

 Vlada je danas utvrdila Program obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, pod nazivom „Moja BiH“ koji će se provesti u subotu 25.11.2023.godine. Imajući u vidu aktualni društveno – politički kontekst, kao i činjenicu da je ovogodišnji Dan državnosti i jubilarni, 80. po redu, povod je i izuzetna prilika da se ovaj praznik značajnije obilježi. Utvrđenim Programom, osim polaganja cvijeća i Svečane sjednice Skupštine TK, predviđeno je održavanje defilea kroz grad Tuzlu, kulturni program na Trgu slobode u Tuzli, te koncert u večernjim satima u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Kako bi pomogla sanaciju štete i ponovnu uspostavu proizvodnog procesa, Vlada je danas odobrila 100.000,00 KM privrednom društvu IMK „Kula“ d.o.o. Gradačac. Sredstva su odobrena u svrhu finansiranja dijela poreza i doprinosa na plaće koje se odnose na mjesec oktobar 2023. godine za zaposlenike privrednog društva, zbog štete i obustave proizvodnje izazvane požarom 10. oktobra ove godine.

Također, u skladu sa Zaključkom Skupštine Tuzlanskog kantona Vlada je danas odobrila 100.000 KM, odnosno protuvrijednost u iznosu od 51.001,37 EUR Palestinskoj monetarnoj upravi za Vladu Države Palestine u svrhu finansijske pomoći Palestinskom narodu u pojasu Gaze.

Vlada je danas dala saglasnost na Odobrenje izmjena i dopuna Plana novčanih tokova za period od oktobar – decembar 2023. godine i utvrđenu gornju granicu rashoda i izdataka do kojih će se odobriti operativni planovi budžetskih korisnika za navedeni period. Ministarstvo finansija je zaduženo da poveća alokaciju sredstva korisnicima u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za navedeni period iz budžetskih sredstva za iznos od 3.708.239,00 KM, a u skladu Pregledom izmjena i dopuna odobrenih rashoda i izdataka u operativnom planu u ukupnom iznosu od 134.879.439,50 KM i izvrši unos sredstva.

S obzirom da je Izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona izvršena izmjena strukture rashoda i kapitalnih izdataka, te je izvjesno da se određeni rashodi odnosno kapitalni izdaci neće realizovati do kraja godine, a s obzirom da je potrebno dostaviti izvještaj Federalnom ministarstvu finansija o utrošku dodijeljenih sredstva, na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada je izmijenila ranije odluke o raspodijeli dijela sredstava po Ugovoru o dodjeli potpore iz Budžeta Federacije BiH, kao i izmjene Plana investiranja dodijeljenih sredstava za kapitalne investicije.

Radio Gradačac / Odjeljenje za informisanje / Foto arhiva

Comments are closed.

YouTube