Najnovije vijesti

Vlada TK počela socijalni dijalog sa Sindikatom

03/12/2019 | objavio Radio Gradačac
Vlada TK počela socijalni dijalog sa Sindikatom
Tuzlanski kanton

Ministar pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Elvir Herčinović je u ponedjeljak, 02.12.2019. godine, održao sastanak sa predstavnicima Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija Tuzlanskog kantona, čime je otvoren socijalni dijalog sa Sindikatom, ali i dogovorena uspostava kontinuiranog dijaloga Vlade Kantona i Sindikata kao socijalnih partnera.

Kako je istaknuto, Vlada Kantona uključila i Sindikat u radnu grupu za izradu nacrta Zakona o plaćama, čiji je zadatak da najkasnije u roku od 90 dana utvrdi i Vladi Kantona predloži tekst nacrta Zakona o plaćama u organima vlasti u Tuzlanskom kantonu. Ministar Herčinović je izrazio spremnost da taj zakon bude završen i usvojen što ranije, ali također da treba da bude urađen što kvalitetnije.

Iz Sindikata je upućena molba da se nacrt Zakona što prije uputi u dalju proceduru, kao i da se traži usvajanje po hitnoj proceduru, kako bi isti bio uvršten u Budžet Tuzlanskog kantona, budući da je sve izraženiji problem prelaska državnih službenika i namještenika iz kantonalnih organa u organe lokalne zajednice, a sve zbog većih plaća na tom nivou, saopćeno je iz Vlade TK.

Sastanku su pored ministra Herčinovića prisustvovali Amir Sejdinović, predsjednik Koordinacije sindikalnih organizacija Tuzlanskog kantona, Hasan Tokić, Sindikalna organizacija sudova i tužilaštva Tuzlanskog kantona, Mevludin Husić, Sindikalna organizacija općine Banovići, Snežana Katkić, Sindikat Grada Tuzla i Sabina Šehović, predsjednica Nadzornog odbora Sindikalne organizacije organa uprave.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube