Najnovije vijesti

Vlada TK: Poziv privrednicima za povoljna kreditna sredstva

13/01/2020 | objavio Radio Gradačac
Vlada TK: Poziv privrednicima za povoljna kreditna sredstva
Biznis

Povodom objavljivanja javnog poziva BBI banke za subvencioniranu kreditnu liniju danas je ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić pozvao privrednike i obrtnike sa područja TK da se prijave i dobiju kreditna sredstva po stopi od nula posto.

Na press konferenciji zakazanoj ovim povodom istaknuto je da je planirano da BBI banka, kao najpovoljniji ponuđač, plasira 27 miliona KM kreditnih sredstava, a Vlada TK izdvojit će milion KM za subvencije kamata.

Maksimalan iznos kreditnih sredstava koje jedno privredno društvo može da podigne je 2 miliona KM a akcenat je stavljen na proizvodnju i proizvodno-uslužnu djelatnost što bi trebalo otvoriti nova radna mjesta.

Ministar Hasić kazao je da je riječ o izuzetno povoljnoj kreditnoj liniji.

Kamatna stopa iznosi 2,86 što znači da nije ni 3 %, koje Vlada Tuzlanskog kantona subvencionira. To znači da konačan korisnik, privrednik ili obrtnik ima kamatnu stopu od nula posto u ovom kreditnom aranžamanu. Druga stvar koja je povoljna u ovom kreditu su troškovi obrade. Imamo troškove obrade 0,39%. To znači da privrednik koji podigne, primjera radi 100 000 KM, plaća samo 390 KM troškove obrade kredita. Još jedna povoljnost je grejs period od godinu dana i uz 6 godina rok otplate, istaknuo je ministar Hasić.

Linija finansiranja ima za cilj da pruži finansijsku podršku privrednim subjektima za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, finansiranja trajnih obrtnih sredstava, osnovnih sredstava i investicija (dugoročna finansiranja).

Radi se o kamatnom kreditu koji je realizovan zahvaljujući naporima Vlade, kao što je rečeno i u ekspozeu premijera Tulumovića, da će poseban akcenat biti stavljen na razvoj privrede TK. Ponovo kažem da ova Vlada privredu TK neće razvijati na lijepim riječima nego na konkretnim stvarima, rekao je ministar Hasić.

Javni poziv će biti otvoren do utroška sredstava.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube