Najnovije vijesti

Vlada TK proglasila stanje prirodne nesreće u Tuzlanskom kantonu

13/06/2023 | objavio Radio Gradačac
Vlada TK proglasila stanje prirodne nesreće u Tuzlanskom kantonu
Tuzlanski kanton

Tuzlanski kanton danas je proglasio stanje prirodne nesreće zbog ogromnih šteta izazvanih u nekoliko općina odnosno gradova ovoga kantona nakon obilnih padavina, poplava i klizišta. 

Imajući u vidu da je stanje prirodne nesreće proglašeno na područjima 4 općine u Tuzlanskom kantonu, Vlada je danas, a kako je to najavljeno i jučer na zajedničkom sastanku članova Vlade, Skupštine, Kantonalne uprave civilne zaštite i Kantonalne direkcije regionalnih cesta, proglasila stanje prirodne i druge nesreće na području Tuzlanskog kantona, prouzrokovano poplavama i klizištima. S tim u vezi, a kako je to jučer i najavljeno, Vlada je izmijenila i dopunila svoj raniji Zaključak u vezi pokretanja procedure izrade Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, a s ciljem osiguranja sredstava za pomoć u otklanjanju šteta i posljedica nastalih nedavnim poplavama, saopćeno je nakon današnje sjednice Vlade TK.

Štete su procijenjene na oko 10 miliona KM, zbog čega su predstavnici kantonalnih vlasti najavili mjere za pomoć. Početkom naredne sedmice trebala bi se održati hitna sjednica Skupštine TK na kojoj će biti razmatran rebalnas budžeta kako bi se izdvojilo 5-6 miliona maraka za poplavljena područja.

Vlada TK je danas, s ciljem usklađivanja sa Zakonom o javnim nabavkama utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o robnim rezervama Tuzlanskog kantona.

Između ostalog, Vlada TK usvojila je Informacijo o stanju u oblasti mladih u Tuzlanskom kantonu u 2022. godini, te dala podršku Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona da poduzme sve potrebne aktivnosti za unapređenje stanja u oblasti mladih, posebno u dijelu finansiranja programa namijenjenih za podršku.

Vlada je danas utvrdila prijedlog Odluke o neposrednom učešću u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na teritoriji Tuzlanskog kantona. Na „Esencijalnu listu lijekova“ uvrštena su 64 nova lijeka, a Vlada je danas dala i saglasnost na plan upisa studenata na UNTZ.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube