Najnovije vijesti

VLADA TK: Uskoro rekonstrukcija puta Vida I – Rajska – Novalići i kraka puta prema spomeniku “Ljiljan”

18/11/2022 | objavio Radio Gradačac
VLADA TK: Uskoro rekonstrukcija puta Vida I – Rajska – Novalići i kraka puta prema spomeniku “Ljiljan”
GRADAČAC

Federalno i Kantonalno ministarstvo udružili sredstva za bržu realizaciju projekata

Sporazum o udruživanju sredstava za realizaciju infrastrukturnih projekata na području Tuzlanskog kantona danas su potpisali sekretar ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Anto Iljkić i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić. Ovom svečanom činu prisustvovali su i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović. Ovim Sporazumom Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, usaglasili su se da udruže finansijska sredstava, te su precizirali način rekonstrukcije lokalnih puteva Vida I – Rajska – Novalići, dionica Kamenik – raskrsnica za Novaliće i kraka puta prema spomeniku Ljiljan u selu Jasenica. Prema današnjem Sporazumu, ukupna vrijednost ovih projekata je 365.000 KM, od čega će Kantonalno ministarstvo osigurati 175.000 KM, dok će Federalno ministarstvo osigurati 190.000 KM.

Sekretar Kantonalnog ministarstva Iljkić se zahvalio ministru Ramiću na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i sluhu kojeg je Ministarstvo pokazalo kada su u pitanju projekti iz Tuzlanskog kantona.

„Današnji Sporazum tretira realizaciju značajnih infrastrukturnih projekata na području Grada Gradačac. Radi se o putnom pravcu koji povezuje četiri povratničke mjesne zajednice na području Gradačca. Ta naselja su svojedobno bila kompletno raseljena i svi njihovi prijeratni stanovnici su se vratili na svoja ognjišta. Još je značajno istaknuti da je Federalno ministarstvo izrazilo spremnost da, ukoliko radovi na ovom projektu budu iziskivali više od ovih planiranih sredstava, Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba osigura i dodatna sredstva kako bi projekat u cjelosti bio realiziran“, riječi su sekretara Iljkića.

Nosilac projekta bit će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, te će ono i provesti proceduru odabira izvođača.

 „Sličan oblik saradnje sa Vladom Tuzlanskog kantona smo imali i sredinom ove godine. Tada smo u nekoliko lokalnih zajednica rješavali najvažnije infrastrukturne projekte u mjestima gdje je ostvaren povratak. Današnje potpisivanje sporazuma će u Gradačcu popraviti putnu komunikaciju u nekoliko naselja. Želim istaći dugogodišnju dobru praksu Vlade TK koja se odnosi na podršku povratnicima, kako kroz direktnu podršku u izgradnji infrastrukture, zdravstvenoj zaštiti i dodjeli drugih vidova konkretne podrške. Vjerujem da će se takva praksa nastaviti jer je veliki broj ljudi u povratničkim mjestima koji se naslanjaju na ovaj kanton“, kazao je federalni ministar Ramić, izražavajući nadu da će vremenski uslovi dozvoliti da već do kraja kalendarske godine cjelokupan projekat bude završen.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji i sam živi na području Grada Gradačac, Hajrudin Mehanović se ovom prilikom zahvalio Skupštini Tuzlanskog kantona koja je nedavno usvojila rebalans Kantonalnog budžeta, te osigurala dodatnih 500.000 KM za podršku povratnicima.

„Osim povezivanja ovih povratničkih naselja, ovaj put povezuje i centar Grada sa spomenikom Ljiljan, i ovo je svojevrsan naš poklon ovim mjesnim zajednicama. Naime, 7. decembra 1992.godine započela je akcija Zapad kojom su oslobođene privremeno okupirane teritorije i nadam se da ćemo do tog datuma potpisati Ugovor i započeti radove na sanaciji ovog putnog pravca. Osim poboljšanja uslova života naših građana, povratnika u ove mjesne zajednice, doprinijet ćemo i poboljšanju naše turističke ponude, odnosno omogućit ćemo lakši i masovniji dolazak građana na lokalitet spomenika Ljiljan“ zaključio je ministar Mehanović.

Radio Gradačac / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Comments are closed.

YouTube