Najnovije vijesti

Za vikend u Tramošnici Donjoj bokserski “Memorijal Marka Bošnjaka”

25/07/2023 | objavio Radio Gradačac
Za vikend u Tramošnici Donjoj bokserski “Memorijal Marka Bošnjaka”
Borilački sportovi

U subotu i nedjelju, 29. i 30. jula 2023. u Tramošnici Donjoj održat će se Međunarodni bokserski turnir za seniore “Memorijal Marka Bošnjaka”, u čast prerano preminulog prvaka i reprezentativca bivše Jugoslavije.

Kako ističe Mato Šokčević, braća Bošnjak Marko, Bono, Pero i Ivo iz Tramošnice su dobro poznata imena u svijetu sporta. Posebno Marko, koji je  bio je član Bokserskog kluba “Trešnjevka”, a 1977. godine sa samo 19 godina postao je dotad najmlađi prvak Jugoslavije u teškoj kategoriji dok su teška i superteška kategorija bile zajedno.

U znak sjećanja na ovog vrsnog boksača njegova braća će dok su živi organizirati ovaj memorijalni turnir. Sve je počelo prije 11 godina i turnir se ordržavao u Tramošnici, mada je bilo i prekda nekoliko godina. Sada se ponovo okupljamo i družimo u na igralištu NK Tramošnica. Mnogi su se odazvali i podržali ovaj boksački spektakl. Najavljen je dolazak 35 takmičara, tu su i brojni treneri i sportski radnici. Smještajni kapaciteti u Gradačcu nisu bili dovoljni za ovaj dvodnevni događaj pa su rezervacije napravljene i u susjednim mjestima, kazao je Šokčević.

Ove godine Memorijalu Marka Bošnjaka nastupit će bokseri iz 10 država: Hrvatske, Srbije, Francuske, Austrije, Italije, Mađarske, Ukrajine, Bugarske, Češke i BiH. Bokseri će se takmičiti u kategorijama do 60 kg, 71 kg, 75 kg, 80 kg, 86 kg, 92 kg i +92kg. 

Najbolji bokser Memorijala osvojit će veliku bronzanu skulpturu Marka Bošnjaka. Skulptura u bronzi djelo je akademskog kipara Ante Jurkića. Uz najboljeg boksera bit će nagrađeni i najborbeniji par i najbolji tehničar. 

Porodica Bošnjak su pokrovitelji a organizatori ovogodišnjeg međunarodnog “Memorijala Marka Bošnjaka” su Hrvatski bokserski savez i Bokserski savez Bosne i Hercegovine.

Takmičenje će se održati u ringu na otvorenom, na igralištu NK Tramošnica, u subotu i nedjelju 29. i 30. jula 2023. godine od 19 sati, a u slučaju vremenskih nepogoda u sportskoj dvorani u Gradačcu. Ulaz je besplatan.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube