Najnovije vijesti

Zahvaljujući mladim aktivistima i volonterima Gradačac je dobio dva “Eko kutka”

29/08/2019 | objavio Radio Gradačac
Zahvaljujući mladim aktivistima i volonterima Gradačac je dobio dva “Eko kutka”
GRADAČAC

Lokalna građanska inicijativa “Eko kutak” se sprovodila na području grada Gradačca u periodu od 29.07.-27.08.2019. godine.

Ovu inicijativu pokrenuli su Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić – Jojić, polaznici obuke “Uči, misli i djeluj!” organiziranoj od strane Instituta za razvoj mladih KULT u Sarajevu.

Inicijativa “Eko kutak” za cilj ima iskorištavanje potencijala koji su zanemareni i nedovoljno iskorišteni na području grada Gradačca, te podizanje svijesti o važnosti ekologije i recikliranja. Inicijativu implementira Udruženje KULT Gradačac uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT u Sarajevu i Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni I Hercegovini.

“Eko kutak” je više od prostora za mlade u prirodnom okruženju. Kroz ovo iskustvo mladi sa područja grada Gradačca su imali priliku da se međusobno druže, zabavljaju, razmjenjuju ideje, te steknu nova znanja i vještine.

Prvi dio inicijative obuhvatao je dvodnevnu radionicu na temu društvenog angažmana u lokalnoj zajednici, te ekologije i recikliranja. U proteklom periodu koordinatori inicijative, zajedno sa 30 volontera su odradili dvije volonterske akcije na području grada Gradačca i tako napravili dva “Eko kutka”.

Prva volonterska akcija je bila rekonstrukcija i obnova ljulje u gradskom parku, a druga pravljenje nove ljulje na jezeru Hazna, te izrada stolova i stolica od recikliranih materijala poput paleta i automobilskih guma.

U utorak (27. avgusta) održana je i završna ceremonija na kojoj su dodijeljene zahvalnice i uručeni skromni pokloni svim volonterima i partnerima na projektu. Pored toga, volonteri su imali priliku i da učestvuju u “Igrama bez granica” i zabave se.

 – U ovaj projekat smo stvarno ušli srcem i ne bi ovo radili da to ne volimo. Neizmjerno nam je drago što smo uspjeli da okupimo volontere u tako velikom broju i što su oni dokazali da mladi u Gradačcu nisu lijeni i da itekako žele da rade i budu korisni. Zaista smo ponosni na njih jer su odlučili da promjene svoju svakodnevnicu, urade nešto korisno za sebe, ali i svoju lokalnu zajednicu, da izlaze iz svojih komfort zona i rade ove super stvari sa nama. Iznimno nam je drago što je sve prošlo u najboljem redu, i usudili bi se reći da smo čak premašili svoje ciljeve. Nadamo se i voljeli bismo kada bi „Eko kutak“ zaživio i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Drago nam je što smo dobili veliku podršku i mnogo pohvala građana i ovim putem želimo da im se zahvalimo, kao i firama „Zebed“, „Dohamix“, „Džertex“ i „Target“, knjižari „Fasell“,  Foto studiju „Dina“ i Foto studiju „Ćiro“, „Soft print“, automehaničarskoj radnji „Đuli“, te restoranima „Puls“ i „Pub“, kažu koordinatori inicijative, Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić- Jojić.

Radio Gradačac / Nerma Džaferović

Comments are closed.

YouTube